İngiltere, elektronik sigara kullanımına savaş açtı!

Tütün maddelerinin yaydığı zararlar üzerine çalışma başlatan İngiltere hükümeti, sigara ve elektronik sigaralara yönelik satışlarda çeşitli kısıtlamaların uygulanmasına karar verildi.

29.01.2024-11:23 - (Son Güncelleme: 29.01.2024-18:04)

Yapılan açıklamaya göre, İngiltere Başbakanlık Ofisi vahim bir tabloyu kamuoyuyla paylaştı buna göre, son üç yılda elektronik sigara kullanan çocuk sayısının 3 katına çıktığı, 11-15 yaş aralığındaki çocukların yüzde 9'unun elektronik sigara kullandığı belirtildi. Alınan yeni kararla birlikte, elektronik sigaralardaki aromanın azaltılmasına, paketlerin daha az dikkat çekmesine ve marketlerde görülecek şekilde satılmamasına karar verildiği bildirildi. Çocuklara satış konusunda da değişikliğe gidileceğini belirtilen açıklamaya göre, nikotin içeren sigara dışı ürünlerin de çocuklara satışının yasaklanacağı kaydedildi.

Hükümet sigara ile mücadele için rekor bütçe ayrıldı!

İngiltere başbakanı

Satışı gerçekleştirenlere ise, 2 bin 500 sterlin (yaklaşık 96 bin lira) ceza uygulanacağını, elektronik sigara kaçakçılığı ve ülke içindeki satışlarla mücadele için 30 milyon sterlinlik (yaklaşık 1,1 milyar lira) bütçe ayrılacağı aktarıldı. Sigarayı bırakmak isteyenlerinde teşvik edilerek, gençlerin tehdit içerisinde olduğu belirtilen açıklamada, yılda 50 bin ile 70 bin arasında kişinin bu yöntem ile sigarayı bıraktığı bilgisi paylaşıldı. Elektronik sigara sayısında dikkat çeken açıklamada, çevreye de zarar verdiğini de ekstra üzerinde duruldu. İstatistiklere de yer verildi. Buna göre, geçen yıl her hafta yaklaşık 5 milyon tek kullanımlık elektronik sigaranın çöpe atıldığı, bu sayının 2022'de haftalık 1,3 milyon olduğu belirtildi. Çöpe atılan 5 milyon tek kullanımlık elektronik sigaranın içinde bulunan lityum bataryaların 5 bin elektrikli araç bataryasına eşit olduğunun altı çizilen açıklamada, Başbakan Rishi Sunak, "Elektronik sigaralar, sigarayı bırakmada kullanışlı olsa da çocuklara satışı kabul edilemez. Başbakan olarak ülkemiz için uzun vadede doğru olanı yapmak görevim. Bu nedenle tek kullanımlık sigaralara karşı adım atıyorum’’ dedi.

Sağlık Bakanı Victoria Atkins’ın elektronik sigara yorumu!

Elektronik sigara

Yaklaşık her dakikada bir kişi sigarayla bağlantılı bir sebepten hastanelere başvurduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Victoria Atkins, "Sigara, İngiltere'de yaşanan ölümler arasında en büyük önlenebilir sebep. Neredeyse her dakikada bir kişi sigarayla bağlantılı bir sebepten hastanelere başvuruyor. Bu, toplumumuza her yıl 17 milyar sterline (yaklaşık 655 milyar lira) mal olurken, sağlık sistemimize de büyük yük getiriyor’’ açıklamasında bulundu.

"İlk sigarasız nesil"

2023 yılında İngiltere hükümeti, bu konuda yeni bir karar alınmıştı buna göre 2009 sonrası doğanların hayatları boyunca tütün ve elektronik sigara ürünleri alamamasını sağlamak için sigara alma yaşının her yıl artırılması da dahil bir dizi önlem almıştı. "ilk sigarasız nesil" hedefini açıklayan hükümet, gelecek 5 yılda sigara kaçakçılığını önlemek, satış standartlarını düzenlemek ve satışları denetlemek için görev gücü kurmak amacıyla 100 milyon sterlinlik bir fon oluşturulacağını duyurmuştu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal