Ağız ve diş sağlığınız uyku kalitenizi doğrudan etkiliyor!

Uyku kalitesini etkileyen en temel faktörler arasında ağız ve diş sağlığının olduğunu söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir, daha kaliteli bir uyku için gece yatmadan önce en az 2 dakika dişlerin fırçalanması gerektiğini vurguladı.

29.01.2024-09:58 - (Son Güncelleme: 29.01.2024-18:04)

Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir hastanede ihtiyaçlara yönelik teknoloji ve hastaların ihtiyaçlarına göre hareket edildiğini ifade ederken doktor, asistan ve fakülte öğrencileriyle yoğun tempoda çalışma durumunda kaldıklarını belirterek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde günde 1200 hasta girişi yapıldığının altını çizdi.

‘‘Diş hekimliği estetik boyut kazandı’’

Uyku kalitesini ağız ve diş sağlığı etkiliyor

Son yıllarda yapılan gözlemlerde ortaya ilginç bir sonuç çıktığını ifade eden Dr. Ali Rıza Tunçdemir, ağız ve diş sağlığında kliniklere başvuru tercihlerinin değiştiğini aktararak şu açıklamalarda bulundu: "Bundan 25 yıl önce hastalar sadece diş ağrısı veya protez talebiyle geliyordu. Artık şimdi 'Daha nasıl iyi gülümseyebilirim, dişlerim nasıl daha iyi beyaz olur?' Artık bunlarla gelmeye başladılar. Dişlerini büyütmek için başvuranlar var. 'Dişlerimi daha nasıl beyazlatabilirim?' diyenler var. Diş hekimliğinde iş, estetik boyut kazandı diyebilirim." 

Ağız ve diş sağlığınızı önemseyin!

Uyku kalitesini ağız ve diş sağlığı etkiliyor

Yaşam sağlığında ağız ve diş sağlığının hayat konforunu doğrudan etkilediğinin altını çizen Tunçdemir, buna yönelik yaptığı gözlemi şu şekilde aktardı: "Bir hafta dişlerimi fırçalamadım. Sonraki haftada da olması gerektiği gibi dişlerimi fırçalayıp, diş ipimi kullanıp ve gargarayla ağzımı çalkalayıp yattım. Çok daha dinlenmiş, uykumu almış bir şekilde uyandığımı hissettim. Ağız ve diş sağlığı birçok yeniliğe, güzelliğe ulaşılmasını sağlıyor. İyi, kaliteli bir uyku için ağız ve diş sağlığı bakımı çok daha önemli diye düşünüyorum." 

Dişler en az 2 dakika fırçalanmalı!

Diş temizliğinde gerekli temel bilgilerin herkes tarafından bilinmediğini dolayısıyla bazı yaygın hataların oluştuğunu belirten Tunçdemir, şunları söyledi: "Dişlerimizi sadece 15-20 saniye kadar fırçalıyoruz. Dişlerdeki yemek artıklarının tam olarak uzaklaştırılabilmesi için en az 2 dakika fırçalamamız gerekiyor. Bunda da sıra takip edilmeli. Sağ üst taraftan başlayıp, ön, arka ve çiğneme yüzeyleri ile ortalama 2 dakika boyunca fırçanızın ağızdan çıkmaması gerekiyor. Sadece fırçalamak yetmez. Aynı zamanda her akşam mutlaka diş ipi kullanmanız gerekiyor. Günde on seferde fırçalasanız iki dişin arasına fırça girmediği için o bölgeleri temizleyemezsiniz. Ayrıca fırçalama sırasında musluk kapatılmalı. Fırçalama sırasında açık bırakılan musluktan 8 ton su kaybediliyor. Fırçayı ıslatmanıza gerek yok. Normal macunu bir küçük bir parça koyup dişleri fırçalamaya başlayalım."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal