İngiltere dünyayı uyardı! 'Kontrolsüz çatışma' riski var

İngiltere'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Stephen Lovegrove, yaptığı çarpıcı açıklamalarda dünyanın Soğuk Savaş'ta daha güvenli olduğunu söyleyip 'kontrolsüz çatışma' riskinin arttığını ifade etti.

28.07.2022-15:54 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-16:30) İngiltere dünyayı uyardı! 'Kontrolsüz çatışma' riski var

Stephen Lovegrove, Soğuk Savaş döneminde karşıt taraflar birbirlerini daha iyi anladığını belirterek, bugün diyalog eksikliğinin yanlış hesaplamaları daha olası hale getirdiğini belirtti. BBC'nin yaptığı habere göre, Washington DC'deki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde konuşan Lovegrove, Batı'nın, Rusya ve Çin ile eterince diyalog kurmadığı için nükleer bir savaşa girme riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. tehlikeli silahların artık daha yaygın olduğunu olduğuna vurgu yapan Lovegrove, Eski İngiltere Başbakanı olan Winston Curchill'in ' ağız dalaşı savaşmaktan iyidir' sözünü anımsattı. Soğuk Savaş sırasında dünyanın daha güvenli olduğunu açıklayan Lovegrove, Soğuk Savaş sırasında rakip güçler olan Doğu ile Batı bloklarının birbirini daha iyi anladığını ve bugün diyalog eksikliğinin yanlış hesaplamaları daha olası hale getirdiğini ifade etti. Lovegrove, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında marttan bu yana yapılacak ilk telefon görüşmesi öncesi konuştu.

'Kontrolsüz Çatışma' riski artıyor

'Kontrolsüz Çatışma' riski artıyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkilerine etkilerine dair değerlendirmelerde de bulunan Lovegrove, Batılı güçlerin Soğuk Savaş süresince "Sovyet doktrinini ve kapasitesini anlamayı kolaylaştıran" müzakerelerden faydalandığını ve karşı tarafın da bunu kullandığını söyledi. Lovegrove, gelecekte Batı'yı tehdit edebilecek ülkelerle benzeri diyaloğun kurulamadığına işaret ederek, bu diyalogun özellikle Çin ile olmadığını vurguladı. Son olarak Lovegrove, Rusya'nın bazı anlaşma taahhütlerini ihlal etmesinin yanı sıra Çin'in nükleer kapasitesini genişletme hızı ve silah kontrol anlaşmalarını küçümsemesi nedeniyle "kontrolsüz çatışma" riskinin arttığını söyledi.

 

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal