İngiltere Adımı Attı! Tarih Verildi, Sürü Bağışıklığına Giriliyor

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere, süratle devam eden aşılama süreci sayesinde virüsü yenmek için önemli bir adımı attı. College London Üniversitesi'nin oluşturduğu modellemeye göre İngiltere 12 Nisan'dan itibaren sürü bağışıklığına girecek.

08.04.2021-16:54 - (Son Güncelleme: 08.04.2021-16:59) İngiltere Adımı Attı! Tarih Verildi, Sürü Bağışıklığına Giriliyor

College London Üniversitesi tarafından oluşturulan modellemeye göre İngiltere 12 Nisan'dan itibaren sürü bağışıklığına girecek. Üniversitenin modellemesi koronaya karşı bağışıklık kazanan nüfusun %73.4'e ulaşmasıyla oluşturuldu. 

30 YAŞ ALTI KİŞİLER ASTRAZENECA AŞISI YAPTIRAMAYACAK 

Koronavirüs aşısı tartışmalarının odak noktası AstraZeneca'dan çarpıcı haberler gelmeye devam ediyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) yan etki konusunda yeni kararını duyururken aşının kendi ülkesi İngiltere de kritik bir adım attı. Ülkede 30 yaş altı kişiler bundan böyle AstraZeneca aşısı yaptıramayacak. Sağlık Bakanı Matt Hancock konuyla ilgili yeni bir açıklama yaparak 18-29 yaş aralığındaki kişilere Pfizer ya da Moderna aşılarından biri kendi seçimlerine göre yapılacak derken 'aşılardan elimizde çokça var, endişeye mahal yok.' ifadesini kullandı. 

Üniversitenin modellemesi koronovirüse karşı bağışıklık kazanan nüfusun %73.4'e ulaşması sayesinde oluşturuldu. UCL tarafından paylaşılan araştırmada, koronavirüse karşı aşı yoluyla veya önceden geçirdiği enfeksiyonlar sayesinde korunan kişi sayısı 12 Nisan'da yüzde 73,4'e çıkacağı belirtilirken bu rakamın ülkeyi sürü bağışıklığına kavuşturmaya yetecek oran olduğu söylendi. Araştırma raporunda 14 Mart'tan bu yana 7,1 milyon kişiye daha aşı uygulandığı belirtilirken, aynı zamanda ülkede 24 gün içerisinde yaklaşık 100 bin yeni koronavirüs vakası belirlendiği bildirildi. 

‘SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI TAHMİNLERİ BENİ ŞAŞIRTTI’ 

Yapılan araştırmada yer alan uzmanlar her 10 kişiden birinin daha önce gerçekleşen enfeksiyonlar sebebiyle doğuştan bağışıklığı olduğunu bildirirken bunun dışında kalan kişilerin de hücreleri sayesinde bağışıklık kazandığı belirtti. Araştırma ekibinden UCL profesörü Karl Friston, ‘Sürü bağışıklığı tahminleri beni şaşırttı’ ifadesini kullanırken, ‘Bağışıklığı tetikleme açısından aşılamanın tahmini etkinliği hesaba katılırken, bu modele göre nüfusun yaklaşık yüzde 70'inin bağışık olduğu anlamına geliyor’ ifadelerini kullandı. 

DSÖ: SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI VİRÜSTEN KORUMAKLA SAĞLANIR 

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, son zamanlarda virüsün yayılmasına izin vererek, sözde ‘sürü bağışıklığına ulaşma’ kavramı hakkında bazı tartışmalar olduğuna dikkat çekerek, aslında ‘sürü bağışıklığının’ aşılama için kullanılan bir terim olduğunu vurgulamıştı. ‘Örneğin, kızamığa karşı sürü bağışıklığı, nüfusun yaklaşık yüzde 95'inin aşılanmasını gerektirir.’ diyen Ghebreyesus, kalan yüzde 5'inin ise kızamığın aşılananlar arasında yayılmamasıyla korunacağına işaret etmişti. Ghebreyesus, ‘Diğer bir ifadeyle sürü bağışıklığı, insanları virüse maruz bırakarak değil, virüsten korumakla sağlanır.’ uyarısını yapmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal