İnaktif Aşı Ne Demek, mRNA Nedir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında en etkili tedavi yöntemi olan aşı hakkında en çok merak edilen inaktif aşı ne demek? Mrna nedir? Sorularının cevabı...

15.01.2021-13:44 - (Son Güncelleme: 26.05.2021-14:15) İnaktif Aşı Ne Demek, mRNA Nedir?

Yaklaşık iki yıl kadar önce Çin’de meydana gelen ve hızlıca tüm dünyayı etkisi altına alan kornavirüs salgınıyla mücadele çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Salgına karşı mücadele kapsamında en etkili yöntem olan aşı hakkında en çok merak edilen, İnaktif Aşı Ne Demek? mRNA Nedir? Soruların cevaplarını sizler için haberimizde bir araya getirdik.

İnaktif aşı ve mRNA aşıları konusunda değerlendirmeler devam ederken inaktif aşılara örnek olarak da ülkemizde halen kullanılmakta olan Hepatit A ile inaktive polio aşısı gösterildi.

İNAKTİF AŞI NE DEMEK?

İnaktif aşı, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşıları kapsamaktadır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulur. Hücre dışı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda etkilidirler. Diğer aşılara nazaran bağışıklığı daha adır.

Alt birim aşıları mikroorganizmanın tümünü değil yalnızca belli antijenik kısımlarını bünyesinde barındırır. Alt birim aşılarını da subunit aşı ve toksoid aşı şeklinde iki temel grupta incelemek mümkün. Ülkemizde kullanılan Hepatit B, pnömokok, Hib, aselüler boğmaca ve risk gruplarına önerilen meningokok ve grip aşıları subunit aşıları içerisinde yer laır.

PEKİ mRNA NEDİR?

Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal