IMF'den Coronavirüs İçin 50 Milyar Dolarlık Yardım

Coronavirüsün her geçen gün daha fazla can kaybına sebep olması, Uluslararası Para Fonu'nu harekete geçirdi.

05.03.2020-14:48 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-14:49) IMF'den Coronavirüs İçin 50 Milyar Dolarlık Yardım

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tür coronavirüs salgınıyla mücadele için 50 milyar dolarlık fon ayırdıklarını belirtti.

Salgının hızlıca yayıldığını ve küresel bir problem oluşturduğunu belirten Georgieva, "Arz ve talebin önemli unsurlarını etkilediği için bu şokun alışılmadık bir durum olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

IMF'DEN 50 MİLYAR DOLAR YARDIM

Georgieva, hastalık ve can kayıplarının tedarik zincirinde aksamalara sebep olduğunu belirterke, salgını kontrol etme gayretlerinin de hareketliliği kısıtladığını, tedarik zincirindeki sınırlamalar ve sıkılaşan kredilerle iş yapma maliyetinin yükseldiğini belirtti.

KÜRESEL BÜYÜMEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Talebin de yüksek belirsizlik sebebiyle etkilendiği belirten Georgieva, çoğalan ihtiyati önlemler, virüsü kontrol altına alma gayreyti ve yükselen finansal maliyetlerin harcama yeteneğini azalttığını ve salgının tüm bu tesirlerinin sınırları aştığını belirtti.

Georgieva, küresel finansal sistemin 2008'deki küresel finansal kriz öncesi döneme kıyasla çok daha kuvvetli ve sağlam olduğunu ifade ederek, "Küresel büyüme 2020'de geçen yılki seviyelerin altına inecektir ama bunun ne kadar düşeceğini ve etkilerinin ne kadar süreceğini öngörmek zor." diye konuştu.

"1 TRİLYON DOLARLIK KREDİ KAPASİTEMİZ VAR"

Arz ve talep şoklarına karşı makro-finansal politika hareketlerinin gerekli olabileceğinin altını çizen Georgieva, finansal istikrara yönelik risklerin dengelenebilmesi için yeterli likiditeye de gerek duyulduğunu belirtti.

Georgieva, "Durum hızla gelişiyor ve şartlar gerektiriyorsa salgına daha güçlü ve koordineli bir yanıt vermeye hazır olmalıyız." dedi.

IMF'nin destek isteyebilecek düşük gelirli ve gelişmeye devam eden ülkeler için acil durum finansman kaynağı ayırdığını ifade eden Georgieva, "Üyelerimizin cömertliği sayesinde, toplam 1 trilyon dolarlık kredi kapasitemiz var. Düşük ve orta gelir gelirli ülkeler için bir IMF programına ihtiyaç duymadan ulaşabilecekleri 50 milyar dolarlık acil durum finansmanına sahibiz."diye konuştu.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass de Dünya Bankası Grubu'nun da coornavirüs salgınına karşı 12 milyar dolarlık destek paketini devreye soktuğunu anımsatarak, bankanın gelişmekte olan ülkelerin gereksinimleri doğrultusunda salgına karşı hızlı ve esnek cevaplar vermeye çalıştığını belirtti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal