Coronavirüsün İki Farklı Mutasyonu Tespit Edildi

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan şehrinde patlak veren ve kısa zamanda tüm dünyaya yayılan yeni tip coronavirüsün iki farklı mutasyonu saptandı.

05.03.2020-12:30 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-12:21) Coronavirüsün İki Farklı Mutasyonu Tespit Edildi

Global Times gazetesinde yer alan habere göre, Pekin Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisine bağlı Çinli bilim insanları, alınan 103 örnekte virüsün genetik yapısının değişimi konusunda çalışma yaptı. Çalışma, "National Science Review" dergisinde yayımlandı.

Toplanan örneklerin 101'inde, virüsün iki farklı alt versiyonu saptandı. Farklı özellikler gösteren coronavirüs mutasyonlarının biri "S-cov" ve diğeri "L-cov" olarak tanımlandı.

S-cov'un, yarasalarla bağlantılı olan coronavirüs tipine yakın ve bulaşıcılık özelliğinin daha az olduğu, L-cov’un ise bulaşıcılığının daha yüksek ve insanların solunum yoluna daha zararlı olduğu ifade edildi.

COVİD-19’UN DAHA FAZLA MUTASYONU ORTAYA ÇIKABİLİR

Coronavirüsün üçüncü mutasyon ihtimali de olduğu da aktarıldı.

Vuhan’dan Virüs Bilimi Uzmanı Yang Cangçiu, yaptığı açıklamada, Covid-19’un söz konusu mutasyonlarının çevre şartları veya virüsün bulaştığı kişiden dolayı meydana geldiğinin olası olduğunu, bunun da virüsün birden fazla kaynağının olduğu anlamına geldiğini ifade etti.

Vuhan’ı son zamanlarda ziyaret eden ve Covid-19 bulaşan ABD vatandaşı bir hastada, henüz yeterli kanıt bulunmasa da virüsün üçüncü bir versiyonu bulunabileceği ihtimali olduğuna işaret eden Yang, yeni tip coronavirüsün dünya genelinde yayıldıkça daha fazla mutasyonların ortaya çıkabileceği uyarısı yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal