İlk Yüz Yüze Görüşme Bugün! Joe Biden ve Vladimir Putin Bir Araya Gelecek

Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Joe Biden, son 30 senenin en kötü döneminden geçerken birlikte masaya oturacaklar.

16.06.2021-13:03 - (Son Güncelleme: 17.06.2021-08:06) İlk Yüz Yüze Görüşme Bugün! Joe Biden ve Vladimir Putin Bir Araya Gelecek

NATO ve G7 zirvelerinin sonrasında tüm gözler, Joe Biden-Putin zirvesine doğru çevrildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Amerika Başkanı Joe Biden, bugün İsviçre'nin Cenevre kendinde bir araya gelmesi bekleniyor. 

Rusya- ABD ilişkilerindeki son 30 senenin en kötü döneminde gerçekleşecek olan ikili buluşmanın gergin geçmesi bekleniyor.

GÜNDEME GELECEK BİRÇOK KONU VAR

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinde masada yoğun bir gündem olması tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın; bağımsız medya ve muhalefete yönelik baskılar, Rusya'daki insan hakları ihlallerine ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin son durumu, Rus hackerlerin saldırıları, Rusya'nın müttefiki Belarus yönetiminin Rynair'e ait bir uçağı zorla Minsk'e indirerek yolculuk etmiş olan bir gazeteciyi gözaltına alınmasını da gündeme getirmesi tahmin ediliyor.

Masada gündeme gelecek konuların başında da silahsızlanma anlaşmaları, Orta Doğu meselesi,  Ukrayna-Rusya arasındaki Donbas sorunu, İran'ın nükleer programı, Suriye'deki durum, Libya ve Afganistan geliyor.

PUTİN AKILLI VE ZORLU RAKİP

ABD Başkan Joe Biden, NATO görüşmelerinin sonrasında gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında görüşmeye dair, ''Gerilimi tırmandırmak niyetinde değiliz.'' açıklamalarında bulunuldu.

ABD Başkanı Joe Biden, Rus Lideri Vladimir Putin'i ''akıllı ve zorlu bir rakip'' olarak ifade edildi.

Daha öncelerinde Rusya Lideri Putin için söylediği ''katil'' sözünün hatırlatılması üzerine de ''Bunun önemli bir konu olduğunu düşünmüyorum.'' belirtildi.

SERT SÖYLEMLER AMERİKA KÜLTÜRÜNÜN TEZAHÜRÜ

Rusya Lideri Putin de Rus-Amerikan ilişkilerinin Amerika'daki iç siyasi mücadele ile kurban edildiği ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'in kendisi için söylediği ''katil'' sözünün anımsatılması üzerine ise ''Sert söylem Amerikan kültürünün tezahürüdür. Ona sağlık diliyorum.'' değerlendirmeleri yapıldı.

BASIN TOPLANTILARI AYRI YAPILACAK

Zirvenin programına dair Kremlin tarafından açıklama geldi. Rusya Lideri Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, görüşmenin üç aşamalı olacağını bildirildi. 

Görüşme öncesi iki lider ilk dar formatta, dışişleri bakanlarının da katılımı ile bir görüşme yapacak. Sonrasında ise heyetler arası görüşmeye geçileceği bildirildi. 

Zirve ardından iki liderlerin ortak değil, ayrı ayrı basın toplantısı yapması da tahmin ediliyor.

ZİRVE ÖNCESİ ABD BASINI

ABD medyasında da zirvenin bir çözüm üretmeyeceği görüşü öne çıkmaktadır.

Washington Post gazetesinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Lideri Putin'i siber saldırılar, insan hakları ve seçimlere müdahale gibi pek çok konularda terleteceği fakat Putin'in bu suçlamaları kabul etmeyeceği bu sebeple de zirvenin çıkmaza gireceği analizine yerini aldı.

New York Times Gazetesi'nde yayınlanan bir makalede de diplomasi yolunun seçilmesinin iyiye işaret olduğu fakat zirveden bir ortak açıklama beklenmemesi gerektiği belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal