İlk seçimde oy kullanamayanlar ikinci seçimde oy kullanabilir mi?

2023 seçimlerinin gerçekleşmesine kısa bir süre kala milyonlarca vatandaş, oy kullanma konusunda gerekli şartları internet üzerinden araştırıyor. Peki kimler oy kullanamaz? Oy kullanma yaşı kaçtır? Oy kullanmada kimlerin önceliği bulunmaktadır? Tüm merak edilen sorular haberimizde...

03.03.2023-16:54 - (Son Güncelleme: 03.03.2023-16:54) İlk seçimde oy kullanamayanlar ikinci seçimde oy kullanabilir mi?

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in 6’lı masadan ayrıldığını açıklaması sonrası 2023 seçimlerinde taşlar yerinden oynadı. Milyonlarca vatandaş son zamanların en kritik seçimleri olarak nitelendirilen 2023 seçimleri için oy kullanmaya hazırlanırken, oy kullanma konusunda gerekli şartları internet üzerinden araştırıyor. Peki kimler oy kullanamaz? Oy kullanma yaşı kaçtır? Oy kullanmada kimlerin önceliği bulunmaktadır?

Kimler oy kullanamaz?

YSK’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre silah altında bulunan yükümlü er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olanlar seçimlerde oy kullanamaz.

Oy Kullanma 2023

Oy kullanma yaşı kaçtır?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. 

Oy kullanmada kimlerin önceliği bulunmaktadır?

Oy kullanma konusunda bazı kişilerin önceliği bulunmaktadır. Gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlıların bekletilmeden oy kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Öte yandan söz konusu vatandaşlara yardım eden kişiler ile güvenlik güçleri de oy kullanabilir. 

Yurt dışında yaşayanlar oy kullanabilir mi?

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler dış temsilciliklerde ve/veya gümrük kapılarında oy kullanabilirler.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal