İlk oruç ne zaman emredildi, kimlere farz kılındı? Oruç hangi yılda müslümanlara farz kılınmıştır?

İslam dininde farz olarak nitelendirilen ibadetlerden birisi olan orucun tarihçesi müslümanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki İlk oruç ne zaman emredildi, kimlere farz kılındı? Oruç hangi yılda müslümanlara farz kılınmıştır? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

01.04.2022-19:19 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-19:19) İlk oruç ne zaman emredildi, kimlere farz kılındı? Oruç hangi yılda müslümanlara farz kılınmıştır?

Ramazan ayında milyonlarca müslüman oruçlarını huzur ve sabırla tutacak. Yılda bir ay boyunca tutulması farz kılınan orucun tarihçesi milyonlarca müslümanın en çok merak ettiği konular arasında bulunuyor. İlk orucun ne zaman emredildiği, kimlere farz kılındığı ve hangi yılda farz kılındığı insanların arama motorlarında en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor.

İlk oruç ne zaman emredildi, kimlere farz kılındı?

İslam dininin 5 emrinden birisi olan oruç tutmak senede bir defa Ramazan ayında yapılan bir ibadettir. Allah’ın rızası amacıyla tutulan oruç güneşin doğmasından batmasına kadar olan sürede tutulmalıdır. Oruç tutmak insana sabretmeyi, az ile yetinmeyi, aç insanların halinden anlamayı öğrentmektedir. Bununla birlikte Ramazan ayında oruç tutan kişi kötü düşünce ve davranışlardan kaçınır.

Oruç kimlere farzdır

Oruç tutmakla ilgili olarak Kur’an’da şu ayet yer almaktadır:

“Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu akşama kadar tamamlayın.

…kulû veşrabû hattâ yetebeyyene lekumul haytul ebyadu minel haytıl esvedi minel fecri, summe etimmus sıyâme ilel leyli (Bakara 187)

Oruç bizden önceki ümmetlere de farz kılınmıştır. Nitekim Cenabı Hak Ayeti celilede: “Ey iman edenler ! Sizden öncekilere oruç farz kılındığı gibi,size de farz kılındı. Umulur ki (günahlardan) korunursunuz.” (Bakara Suresi,183)

Oruç hangi yılda müslümanlara farz kılınmıştır?

Belirli şartların dışında oruç tutmak her müslüman için farz kılınmıştır. Oruç tutmanın farz olmadığı şartlar da bulunmaktadır. İşte o şartlar:

- Yolculuk yapmak

- Hastalık

- Çocuk emzirme

- Zor bir işte çalışmak

- Yaşlılık

Bu şartlardan birisine sahip olan kişilerin oruç tutması zorunlu değildir. Oruç tutmanın farz olduğu kişiler ise şunlardır:

- Müslüman olmak

- Ergenlik çağına girmek ve bilinçli olmak

- Herhangi bir hastalığın bulunmaması

Bu şartlar kapsamında bulunan kişilerin oruç tutması Allah tarafından farz kılınmıştır. Herhangi bir engeli olmadığı halde oruç tutmayan kişiler günah işlemektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal