İlginç Yöntem! İneklere Sanal Gerçeklikle Yeşil Çayırları İzleterek Süt Üretimini Arttırıyor

Aksaraylı besici İzzet Koçak, ineklerinin süt verimini artırmak için çok ilginç bir yönteme başvurdu. Daha önce klasik müzik de dinlettiği inekleri için Rusya'dan sanal gerçeklik gözlüğü getirten Koçak, onlara uçsuz bucaksız çayırları izletiyor.

07.01.2022-15:55 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-17:55)

Aksaray'da büyükbaş hayvancılıkla uğraşan İzzet Koçak, Rusya'da ineklerin süt verimini yükseltmek için uygulanan ve olumlu sonuçları da elde eden sanal gerçeklik gözlüğünü ineklerinde denedi ve süt veriminin de arttığını gözlemledi.

İNEKLERDEN ALINAN VERİMİ ARTIRMAK İÇİN SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜ KULLANIYOR

Koçak, 2018 yılında kurmuş olduğu işletmede bulunan 180 büyükbaş hayvanın bakımı hakkında gelişen teknolojiyi takip ediyor. İneklerine klasik müzik de dinleten Koçak, iki ineğine ek olarak süt verimini yükseltmek için sanal gerçeklik gözlüğü ile yeşil meraların görüntüsünü izletiyor.

Koçak, çevresel koşulların ineklerin sağlığını ve süt üretimini etkilemekte olduğunun daha önce yapılan çalışmalar ışığında kanıtlandığını ifade etti.

Koçak konuyla ilgili açıklamalarında, 'Üreticiler olarak yem ve saman fiyatlarının artmasıyla alternatif yol arayışına girdik. Rusya'da ineklere sanal gerçeklik gözlüğü takılmış. Biz de kendi işletmemizde bunu denemeye karar verdik.' dedi.

Elde edilen sütün hem veriminin hem de kalitesinin arttığını, 'İlk etapta sanal gerçeklik gözlüğünü iki hayvanımızda denedik. Yaklaşık 10 gün boyunca takip ettik. Gözlük taktığımız hayvanlarda sütün hem kalitesi hem de miktarında artış olduğunu gözlemledik.' sözleriyle açıkladı.

Sanal gerçeklik gözlüğü ile ineklere yaz günü uçsuz bucaksız bir çimenliğin ortasındaymış gibi hissettirdiklerini ifade eden Koçak, sözlerine şu şekilde devam ettirdi:

'İşletmemizdeki ineklerden günlük ortalama 22 litre süt alıyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığımız ineklere uçsuz bucaksız yeşil bir mera izlettiriyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığım 2 ineğin süt ortalaması 27 litreye kadar çıktı.'

Sanal gerçeklik gözlüklerinin hayvanlara duygusal anlamda da iyi geldiğini belirttiği sözleriyse şu şekilde; 'Bu gözlükler hayvanlara duygusal anlamda iyi geliyor. Hayvanların daha az stresli olduğunu gözlemledik. Bu iki durum da süt verimine yansıyor, sütün kalitesi ve miktarı artıyor.'

Uygulamaya nasıl başladığını anlattığı sözleri ise şu şekilde: 'Rusya'da bir işletmede denenmiş, biz bunu tesadüfen sosyal medyada gördük. Biz de denemeye karar verdik. Şimdilik 2 ineğimize taktık ve artışları gözlemledik. Şu anda deneme aşamasındayız. İkinci etap olarak 10 sanal gerçeklik gözlüğü daha sipariş ettik. Eğer onlarda da başarılı olursak tüm ineklerimiz için gözlüklerimizi sipariş edeceğiz.'

GÖZLÜKLER RUSYA'DAN GELİYOR

Koçak, Rusya'daki gözlüklerin hayvanların iki gözünü de kapatmış olduğunu fakat kendilerinin tek gözlüğe görüntü vererek deneme yapmış olduklarını ifadelerine ekledi.

İneklerin diğer gözünü de gözlükle kapattıklarını belirten Koçak, şu ifadeleri paylaştı:

'Hayvanımıza sanal gözlükle hem rahatlatan müzik dinlettiriyoruz hem de uçsuz bucaksız merada gezdiriyoruz. Tek gözüyle bile bu başarıyı elde ettik. Rusya'daki gözlükleri üreten firmayla da bağlantıya geçtik. İnşallah 10 ineğimizde de başarılı olursak sürümüzün hepsine Rusya'dan gözlük sipariş edeceğiz.'

İşletmesinde bunlara ek olark hayvanlara klasik müzik de dinletmiş olduğunu söyleyen Koçak, 'Bu da hayvanlarımızın ruhunu dinlendiriyor. Hayvanlarımızı işletmemizde sürü takip sistemiyle takip ediyoruz. Ayak bileklerine takılan çip sayesinde ne kadar geviş getirdiğinden ne kadar süt verdiğine kadar takip edebiliyoruz. Bu çip, sağımhaneye giren ineklerde ne gibi sıkıntılar olduğunu uyarıyor.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal