İklim Krizi rengini gösterdi NASA uyarıyor: Okyanuslardaki mavi rengi değişiyor!

NASA, bilim insanlarına uyarıda bulundu. İklim değişiminin felaketlerinin görülme başlandığı belirtilirken, kademeli ısınma etkisi nedeniyle gezegendeki okyanusların yarısından fazlasının son 20 yılda mavi renginden yeşil renge döndüğü açıklandı.

27.02.2024-10:39 - (Son Güncelleme: 27.02.2024-18:15)

Ulusal Oşinografi Merkezi'nde görev alan bilim insanları, renk değişiminin iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğu ekosistemin bozulmasının işareti olduğunu söyledi. Merkez'de görev alan bir bilim adamı ve kitabın yazarı BB Cael, "Bunu önemsememizin nedeni, rengi önemsediğimiz için değil, rengin ekosistemin durumundaki değişikliklerin bir yansıması olmasıdır’’ şeklinde konuştu.

Oksijen üretiminde planktonun rolü!

Okyanus rengi yeşil renge dönüyor

2023 yılındaki çalışma, renk değişiminin kesin nedeninin henüz doğrulanmadığını ve net olarak bağlanamayacağı belirtilse de muhtemelen planktondan kaynaklandığı ifade ediliyor. Bu organizmalar deniz besin zincirinin en altında yer alır, ancak aynı zamanda Dünya üzerindeki oksijenin büyük bir oranın üretilmesinde de rol oynarlar ve atmosferimiz üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptirler. 

Renk değişimleri var!

Okyanus rengi yeşil renge dönüyor

Planktonların sayısı o kadar çok fazladır ki okyanuslara ışık saçıyorlar ve bazılarının pigmentleri farklı. Renkteki bir değişiklik, bilim adamlarına plankton popülasyonlarının dünya çapında nasıl değiştiğine dair daha net ve bilgilendirici bir fikir verebilir. Bilim insanları, renkteki değişiklikleri, insan kaynaklı küresel ısınma hiç yaşanmamış olsaydı, okyanusların nasıl görüneceğini gösteren bir bilgisayar simülasyonuyla karşılaştırma çalışmasına başladılar. Cael, "Tropik veya subtropik okyanusların neredeyse tamamında önemli ölçüde ortaya çıkan renk değişimleri var. Bunlar ekosistemi yok eden çok büyük değişiklikler değil, incelikli olabilir" dedi. "Fakat bu bize, insan faaliyetinin muhtemelen küresel biyosferin büyük bölümlerini anlayamadığımız bir şekilde etkilediğine dair ek bir kanıt sağlıyor" diyerek farklı bir bilgi paylaşımında bulundu.

Okyanustaki oluşan yeşil rengin sebebi ne?

Okyanus rengi yeşil renge dönüyor

Bilim insanları bu okyanus yeşillenmesinin kalıcı etkisinin ne olabileceği konusunda araştırmalarına devam ederken, NASA da bu yıl konuyla ilgili yeni bir proje başlattı. Ocak 2024'te Pace adı verilen gelişmiş uydu misyonu - plankton, aerosol, bulut, okyanus ekosistemi - şimdiye kadar sahip olduğumuz bir avuç değişiklik yerine okyanustaki yüzlerce rengi ölçecek. Kesin sonuç için beklemenin doğru olabileceğini aktaran Cael, "Ekolojik olarak değişikliklerin gerçekte ne olduğuna dair daha anlamlı çıkarımlar yapmak kesinlikle bir sonraki büyük adımdır" dedi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal