İkinci el otomobil için tarih belli oldu: ‘Satışlar ciddi bir şekilde artacak’

Mart ayından itibaren yükselişe geçen otomobil satışları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeye ulaştı. Uzman isim ise ikinci el otomobiller hakkında dikkat çeken uyarılarda bulundu. İşte ayrıntılar…

07.04.2024-10:37 - (Son Güncelleme: 07.04.2024-10:37)

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru, hükümetin de attığı adımların sonrasında düşüşe geçen otomobil satışları, 2024 yılının Mart ayında yeniden yükselişe geçti ve üstüne üstlük rekor kırdı. Araç sahibi olmak isteyenler ise ikinci el araç piyasasındaki son durumu merak ederken ekonomist Muhammet Bayram, "Aracınızı satmak için doğru dönem değil ama eğer nakit paranız varsa ikinci el otomobil almak için doğru dönem. Arefe günü satışlar ciddi bir şekilde artacak!” değerlendirmesinde bulundu.

‘Fiyatlar sabit durumda’

Posta'ya konuşan Bayram, "Sıfır otomobil fiyatlarındaki artışın ikinci el fiyatlarına da yansıdığını gözlemliyoruz. Geçtiğimiz ay ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 2 ile 3 arasında bir artış yaşandı. Ancak etiket fiyatlarındaki artışa rağmen, talepteki düşüş nedeniyle reel fiyatların hala sabit kaldığını söyleyebiliriz."

Bayram, vatandaşların bayram öncesi araç alımına yöneldiğini belirterek şunları söyledi: 

“Eğer nakit paranız varsa, ikinci el araba almak için doğru dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak kredi kullanacaksanız, bu bir araç alımının yanı sıra bankaya borçlanmanız anlamına gelecektir. Nakit paranız daha fazlaysa, cüzi bir kredi kullanarak bir araç alabilirsiniz. Ya da peşin para ile almak istiyorsanız, ikinci el bir araç tercih edebilirsiniz" şeklinde konuştu.

İkinci el otomobil için tarih belli oldu: ‘Satışlar ciddi bir şekilde artacak’

'Araç alma ihtiyaçlarını ertelemek mantıklı olabilir'

Bayram ayrıca şunları söyledi:

"Mevduat faizleri yüksek seviyede seyrediyor. Vatandaşlar şu an için araç alma ihtiyaçlarını erteleyerek paralarını daha verimli şekilde değerlendirebilirler. Öte yandan aracınızı satmak için doğru bir dönem değil. Çünkü satış fiyatları bir aylık geri geliyor. Ama sattığınız tutarı bankaya koyup bankada değerlendirmek daha cazip hale geldi diyebiliriz. Önümüzdeki dönemlerde daha sıkı para politikası uygulanacağı göz önünde bulundurulursa 2024 senesinin ilk ortasına kadar bu sıkışıklık devam edecek diyebiliriz."

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal