İkinci el araç piyasasında şok olay: Ciddi alıcı gibi davranıyorlar! 5 dakika içerisinde 80 bin TL

İkinci el araç fiyatlarını yüksekten düşüğe doğru sıralayan dolandırıcıların, araçları tanıdıkları bir sanayiciye götürdükleri ve burada sadece 5-6 dakika içerisinde fiyatı 80 bin TL’ye kadar çıkan 'katalizör' parçasını söktürdükleri ortaya çıktı. Detaylar haberimizde...

06.09.2022-10:04 - (Son Güncelleme: 06.09.2022-11:51) İkinci el araç piyasasında şok olay: Ciddi alıcı gibi davranıyorlar! 5 dakika içerisinde 80 bin TL

İkinci el pazarında son zamanlarda hırsızlık ve dolandırıcılık olayları sıklıkla yaşanıyor. Gözüne kestirdikeri ikinci el aracın  yedek parçalarını çalan şebeke, önceden belirledikleri marka ve model araçların fiyatlarını yüksekten düşüğe doğru filtreliyor. 

Ciddi alıcı gibi davranıyorlar

Filtrenen araçlar arasında ilk 10 içerisinde yer alan temiz araç sahiplerini arayan dolandırıcılar, ciddi alıcı olduklarını ve görüşmek istediklerini söylüyor. Daha sonra  tanıdıkları bir sanayiciye aracı götürüp 5-6 dakika içiresinde, fiyatı 80 bin liraya kadar çıkan “katalizör” parçasını söken dolandırıcılar, yerine daha ucuz olan yan sanayi ürünü takıyor.

Aracı alacaklarına dair satıcıyla söz kesen dolandırıcılar, ertesi gün satış için noterde buluşmak üzere araç sahibine söz veriyor. Ertesi gün satış için arayan araç sahibine çeşitli bahanelerle satıştan vazgeçtiğini belirtiyor.

İkinci el araç dolandırıcılığı

Ekspertiz sonrasında ortaya çıkıyor

Konu ile ilgili açıklamalar yapan ekspertiz şirketi Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Son günlerde haberlere de yansıyan katalitik konvertör hırsızlığı, araç alım satım süreçlerinde araç sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini tekrar ortaya koydu. Aracın katalitik konvertörünün çalındığı ise bazı durumlarda maalesef araç sahibi ekspertize geldiğinde ortaya çıkıyor” dedi.

Aracın kontrol bahanesiyle ustaya bırakıldıktan sonra katalizör parçalarının değiştirildiğini söyleyen Emre, “Merdiven altı tamirhanelerde aracı kontrol ettirme bahanesiyle ustaya bırakılan araçtan çalınan bu parçanın normal otomobillerde değeri 5-10 bin TL iken, lüks araçlarda 50-80 bin TL'ye kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullanan Emre, “Bu parçanın sökülmesi ise kesme ve kaynak işlemi ise 5-6 dakika gibi çok kısa sürede gerçekleştiği için araç sahibi bunu fark etmiyor. Aracı satışa koyduktan sonra, sürücüler mutlaka kurumsal bir ekspertiz firmasında araçlarını gösterebilecekleri konusunda ısrarcı olsunlar, tamirhane tarzı yerlere araçlarını emanet edemeyeceklerini dile getirmeleri bu tarz üzücü durumlarla karşı karşıya kalmamaları açısından isabet olacaktır” diye konuştu.

Fark etmek zaman alıyor

Başka bir ekspertiz şirketi Başkanı Fatih Yanık,  “Hırsızlık ya da dolandırıcılık olaylarının bolca yaşandığı ikinci el araç pazarında son zamanlarda karşılaştığımız katalizör hırsızlığı aslında yıllardır var olan bir problem, dikkat çekmek istediğimiz nokta şu ki, sadece bu parça değil, araçların akü, beyin, hatta jantları dahi dolandırıcılar tarafından merdiven altı bölgelerde çalınabiliyor ve sökülmesi, taşınması kolay olan bu parçaların değiştiğini fark etmek maalesef zaman alıyor. Örneğin lüks araçların bazılarında 4 orijinal jantın bedeli 50-60 bin TL'yi bulabilirken dolandırıcılar bu jantların yerine replika jant koyabiliyor, start-stop özellikli yeni akünün yerine bitmiş bir akü koyabiliyor, hatta lastikleri bile değiştirilebiliyor” bilgisini paylaşan Yanık, “TSE ve hizmet yeterlilik belgesi olan oto ekspertiz noktaları ya da kurumsal servisler dışında araç sahiplerinin mümkün mertebe araçlarını alıcıların kontrolü maksadıyla teslim etmemelerini tavsiye ediyoruz. Kurumsal şirketlerde bu durum yaşanmayacağı gibi aracın başına gelebilecek muhtemel hasarlarda da çözüm üreteceklerdir” sözlerini kullandı. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal