İkinci el araç alacaklar dikkat: Bu hileye sakın kanmayın

Otomobil fiyatlarında yaşanan artış sonrasında ikinci el araba piyasasında dolandırıcılık yöntemleride artmaya başladı. İkiz plaka, işlemler sırasında aracı değiştirme gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı uzmanlardan uyarı geldi. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

03.07.2022-10:16 - (Son Güncelleme: 03.07.2022-10:16)

Sıfır otomobillerin üretiminde yaşanana tedarik sorunu, ikinci el piyasasında rekabeti iyice artırdı. Fiyat artışlarını avantaja çevirmek isteyen dolandırıcılar ise çeşitli yöntemlere başvurmaya başladı. Bunların başında; çift plaka, noter sırasında araç değiştirme gibi şeyler geliyor. 

Noter işlemlerinde dikkatli olun 

Geçtiğimiz günlerde ikiz araç dolandırıcılığı ile karşılaştıklarını dile getiren ve vatandaşları uyaran Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, "Noter işlemleri esnasında araçta eşyalarım kaldı, alıp döneceğim, yıkatıp teslim edeyim vesaire diyen satıcı, aynı renk, aynı marka ve modeldeki orijinal araçla pert aracı değiştirip alıcıya teslim ediyor" dedi. Emre ruhsat, plaka ve şasi numaralarına dikkat edilmesi gerektiğini, ayrıca otomobilin içinde ve dışındaki ayrıntılara da detaylıca bakılmasını alıcılara önerdi. "Dolandırıcılık yöntemleri akıl almaz boyutlarda" diyen Emre, sözlerine şöyle devam etti: Vatandaş farkında olmadan iyi durumdaki araca, kötü durumdaki aracın parçaları takılabiliyor ya da parçaları sökülüp öyle teslim edilebiliyor. Bunların en kolayı ve basiti akü, lastik, far gibi kolay sökülüp takılan parçalar, kulağa küçük gibi gelse de lüks araçlarda orijinal jantlar yerine koyulan replika jantların arasında marka ve modele göre 50-60 bin TL'ye varan fiyat farkı var. Bir takım takım lastik bugün 5 bin ile 25 bin TL arasında ekstra maliyet anlamına geliyor. Tüm bu dolandırıcılık yöntemlerine karşı ne olursa olsun TSE belgeli kurumsal bir ekspertiz noktasında kontrol yaptırıp işlem belgesi alınmasını tavsiye ediyoruz. Zira ekspertiz sonrası alınan belge ve fotoğraflar, hukuki delil niteliği taşıyor" dedi.

Kilometre düşürme olayına kanmayın 

İkinci el otomobillerde en çok karşılaşılan şeylerden birinin kilometre düşürme olduğunu ifade eden Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "Kilometresine rağmen koltukları, pedalları, direksiyon simidi aşınmış bir otomobille karşı karşıyaysanız kilometrenin doğru olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, profesyonel elektronik beyin kontrolü yapan kurumsal ekspertiz firmalarına başvurmak’’ şeklinde konuştu. 

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

Hava yastıkları önemli 

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun hava yastıkları olduğunun altını çizen Ünaldı, "Hava yastıkları, yenisi takılmadan katlanarak yerine koyulabiliyor ve dirençler yardımıyla gösterge tablosunda hata ışığı yanması engelleniyor, bu gibi durumlara karşı alıcılar kokpite dikkatlice bakabilir, ancak öyle hileli uygulamalar var ki çıplak gözle tespit etmek mümkün değil, bu yüzden uzman bir ekspertiz noktasında aracın kontrolden geçmesi faydalı olur" dedi.

2.5 milyon ağır hasarlı araç var 

Ağır hasarlı araçların ikinci el piyasasında sık kullanıldığını, ülkemizde yaklaşık 2.5 milton ağır hasarlı araç ulunduğunu dile getiren Ünaldı, "Bu araçların şasisinde işlem varsa, doğru onarılmamışsa, tekrar bir kaza anında hiçbir güvenlik unsuru kalmayacaktır. Yine haberlerde sıkça gördüğümüz "kazada ikiye bölünen araç" gibi haberlere konu olan araçlar, şasisi yanlış işlemli, hatta iki araçtan birleştirme araçlar oluyor. Önemli olan satıcının doğru beyanı ve kaza sonrası araçta kullanılan parçaların kalitesi ve orijinalliğidir" şeklinde konuştu.

Hasar geçmişine muhakkak bakın

Ağır hasar kayıtlı araçlar konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Ünaldı, "Ağır hasar geçmişli araçlara şüpheyle yaklaşılması gerek. Ağır hasar geçmişi olan bir araçta hasar kaydı olmayabilir, ya da ağır hasar kaydı işlenmiş olabilir" diyen RS Oto Ekspertiz, RS Otomotiv Grubu YKB Ünal Ünaldı, "Ağır hasar kaydı olsun olmasın, şaside yapılan işlemler gizlendiyse, can ve mal güvenliğini tehdit edecek bir araç satın alma riskiniz var. Tüm bu sebeplerle sektörde ilk defa elektronik şasi kontrolü uygulamasını getirdik. Bu cihazla şasideki milimetrik sapmaları dahi yakalıyoruz" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal