İki kadim ülke olan İran ve Türkiye arasında kültürel bağlar gün geçtikçe güçleniyor!

Güçlü ve köklü bir geçmişe sahip iki ülke olan, İran ve Türkiye aralarındaki ilişkilerini sağlam temellere oturtmak istiyor. İran'da düzenlenen 17. Tahran Uluslararası Turizm ve El Sanatları Fuarı'na Türk firmalar katılarak, kültürel alışverişlere başlandığına dair sinyaller veriliyor. Ayrıca iki ülke turizmi daha da geliştirmeyi de hedefliyor.

13.02.2024-15:56 - (Son Güncelleme: 13.02.2024-15:56) İki kadim ülke olan İran ve Türkiye arasında kültürel bağlar gün geçtikçe güçleniyor!

Türkiye'nin de aralarında yer aldığı, birçok ülkeden firmaların katılımıyla Tahran'da dün başlayan fuar, dört gün sürecek. Fuara; Türkiye, Özbekistan, Endonezya, Tayland, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden katılan turizm şirketleri, oteller ve tur firmaları bir yandan müşterileri ile iletişime geçerken diğer yandan da yeni iş birlikleri için şirketler arası görüşmelere başlandığı görülüyor.

İranlılar İstanbul’a ilgililer!

İran ve Türkiye arasındaki ilişki

AA’dan ulaşılan bilgilere göre, Türkiye'deki bir oteli temsilcisi olarak fuara katılan Onur Çakıcı, yaptığı açıklamada, İran'da İstanbul otellerini daha iyi tanıtmak istediklerini ve fuar süresince İranlı partner şirketler ve acentelerle görüşüp ilişkilerini daha sağlam bir şekilde ilerletmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Çakıcı, İranlıların Türkiye'ye yoğun ilgisi bulunduğunu, en çok İstanbul tercih edildiğini, İstanbul'un ardından Antalya ve Trabzon'un takip ettiğini söyledi. Fuara katılan bir diğer isim olan Betül Besen, fuara iyi ve sağlam ilişkiler kurarak, iş birliğini artırmak ve ilişkilerini ilerletmek amacıyla katıldıklarını dile getirdi.

İki ülke arasında karşılıklı turlar düzenleniyor!

İran ve Türkiye arasındaki ilişki

Van ve Antalya'da turizm ile uğraşan sektörde uzun yıllar çalışıp tecrübeler kazanan Erkan Yılmaz da 20 yıldan beri İran pazarı ile ilgili ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Türk turizmini ve otellerini İran'da tanıttıklarını ve oldukça ilgili olduklarını belirten Yılmaz, "Türkiye ile İran arasında tatil ve deniz turizmi turları düzenliyoruz. Turlarımız iki taraflı oluyor. İran'dan Türkiye'ye, Türkiye'den İran'a turlarımız oluyor’’ şeklinde konuştu.

Hemen hemen her gün tur var!

İran ve Türkiye arasındaki ilişki

İranlı turizm işletmecisi Salih Musevi ise 15 yıldır Türkiye'ye doğrudan seferler düzenlediklerini ve daha çok Antalya ile İstanbul'a yönelik ziyaretlerin yapıldığını ifade etti. Hemen hemen her gün tur seferleri olduğunu kaydeden Musevi, İstanbul ve Antalya'daki Türk firmalarıyla iş birliği içinde çalıştıklarını aktardı.

Türkiye'den ziyaretçiler bekleniyor!

İran ve Türkiye arasındaki ilişki

Ekonomik İş birliği Teşkilatı'nın (ECO) "2023 Yılı Turizm Başkenti" ilan ettiği İran'ın kadim şehri olan Erdebil eyaletinden de fuara katılım sağlandı. Erdebil Eyaleti Kültürel Miras Turizm ve El Sanatları Genel Müdürü Hasan Muhammedi Edib, Erdebil'in tarihi ve doğal dokusuyla ülkenin eşsiz ve önemli yerlerinden biri olduğunu belirtti. Edib, "Tarihi ve doğal güzellikleri ile misafirleri eyaletimizde ağırlamak istiyoruz. Kaplıcalara dünyanın her yanından ziyaretçiler geliyor. Savalan Dağı'nın eteklerinde kışı geçiren konar göçer Türkler, yaylalara çıkıyorlar ve her yıl yaylalara çıkmadan önce de festival düzenliyorlar. Bu festivallere Türkiye'den ziyaretçileri de bekliyoruz. Bu yıl da 29 Nisan ile 4 Mayıs arasında Uluslararası Göçerler ve Göçerlik Festivali düzenleyeceğiz. Tüm misafirlerimizi festivalimize bekliyoruz. Bu yıl ayrıca, geleneksel yemekler ile ayva festivali de düzenleyeceğiz" dedi.

Halıların tanıtımı yapıldı!

İran ve Türkiye arasındaki ilişki

Başkent Tahran’da Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuara ülkenin bütün eyaletleri de birer stantla katılım göstererek bir yandan turistik açılım yapmaya çalışırken diğer yandan da kendilerine has el sanatlarını ziyaretçilere tanıtma fırsatı elde edildi.

Ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi!

Birçok kültürel faaliyetlerin izini taşıyan fuarda, yerel elbiselerin giyildiği eyalet stantlarında el sanatlarının yanı sıra yöresel yiyeceklerin de tanıtımı yapıldı. Seramik, cam, çini, ahşap işçiliği, dokumacılık, halı, kilim, ayakkabı, süs eşyaları ve el yapımı müzik aletlerinin tanıtıldığı stantlara ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi. İran'ın Hazar Denizi kıyısındaki Mazenderan eyaletinin Tonekabun kentinin tanıtımını yapmak üzere fuara katılan Münire Kor, Tonekabun'un ülkenin "portakal başkenti" olarak bilindiğini söyledi. Tonekabun'un eski adının Şahsevar olduğunu ve geçmişten beri el işi ile bilindiğini belirten Kor, fuarda daha çok örme bebekler, keçeden yapılan giysi ve oyuncaklar, hasır işleri ve seramik ürünler sergilediklerini söyledi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal