İki bakanlık harekete geçti: Bakım hizmetleri ödemelerine teşvik verilecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakım Hizmetleri Kalite Standartları (BHKS) konusunda ortaklaşa çalışacaklar. Bu kapsamda bakım hizmetleri ödemelerine teşvik verilecek. Detaylar haberimizde...

24.07.2022-15:44 - (Son Güncelleme: 24.07.2022-15:44)

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan,  "Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karara göre engelli bireylerin bakım kalitesinin yükseltilmesi amacıyla bakım hizmetleri ödemelerine teşvik verilecek. 

İki bakanlık harekete geçti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı "Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karara göre engelli bireylere olan bakımın kalitesinin artması amacıyla çalışması zorunlu olan personel sayısına ek olarak her 10 engelli kişi için bir personel daha ilave edilebilecek. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayımladığı Bakım Hizmetleri Kalite Standartları (BHKS), standart karşılama yüzdesi 50 ve üzerinde olan merkezlere bakım ihtiyacı olan her engelli kişi için ilave teşvikler verilecek. Aylık olarak verilecek olan teşvik ödemeleri için merkezlerin Erişilebilirlik Belgesi’ne sahip olması gerekiyor. 

Teşvik ödemesi engelli bakımı

Teşvik ödemesinin toplamı iki asgari ücreti geçmeyecek

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda bununla beraber belirtilen personel çalıştırma koşulunu sağlayan merkezler de koşulu sağladığı aya ilişkin bakıma ihtiyacı olan her bir engelli birey için ilave teşvikten yararlanabilecek. Merkezlere bakıma ihtiyacı olan her bir engelli birey için 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun Ek 7. maddesine göre ödenen bakım ücreti ile bu madde kapsamında ödenen teşvik ücretlerinin toplamı hiçbir suretle iki net asgari ücret tutarını geçemeyecek. Konu hakkındaki düzenleme yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacak.

Özel bakım merkezlerinin BHKS ölçeklemesine uyum sağlaması için ve Erişilebilirlik Belgesi alabilmesi için yaklaşık 1 yıllık süresi bulunuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal