İdrardaki kırmızılık hangi hastalığın habercisi?

Safra kesesindeki sıkıntılı süreç, oldukça ağrılı ve sancılı olmaktadır. Safra kesesinin temel görevi karaciğer tarafından üretilen safrayı depolamaktadır. Yağların sindirimi için oldukça önemli bir salgıdır. Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Erol Çakmak, safra kesesi hakkında açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde…

16.12.2023-16:27 - (Son Güncelleme: 16.12.2023-18:20) İdrardaki kırmızılık hangi hastalığın habercisi?

Safra taşlarının birçoğunun belirti vermediğini söyleyen Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Erol Çakmak, “ Safra kesesi ve kanalı, karnın sağ üst bölgesinde karaciğerin altında bulunan armut şeklinde ve safra kanalı ile yardımıyla safrayı bağırsaklara akışını gerçekleştirmektedir. Safra kesesi taşları, sindirime yardımcı olan safranın içeriğinde çok yüksek düzeyde bulunan kolesterol, kristalleşerek zamanla safra taşına dönüşür’’ dedi.

Safra taşı ultrasonografik inceleme için şart

Safra kesesi taşı nedenlerini safrada aşırı kolesterolün birikmesi zamanla kristale dönüşmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Uzm. Doç. Dr. Çakmak, Aşırı bilirubin varlığı ve safra kesesinin tam boşalamaması sonucu safra taşı oluştuğunu söyledi. Safra taşlarının birçoğunun önceden herhangi belirti vermediğini aktaran Çakmak, ancak ultrasonografik incelemelerde safra taşı hastalığı net olarak ortaya çıkabilir. Safra kesesi içindeki taşlar safra kesesi çıkışını tıkayıp boşalmasını engellediğinde veya safra kanalına düştüğü durumunda belirtiler vermeye başladığını söyledi.

Dr Erol Çakmak

En bilindik belirtiler

Çakmak, safra taşı son aşamaya geldiğinde şu şekilde belirtileri oluşabileceğini ifade etti; ‘‘Karın ağrısı, vücutta sarılık, idrar renginin kırmızı veya kahveringi olması, ateş, üşüme, titreme, bulantı ve kusma gibi belirtiler verir. Safra kanalına düşen taş pankreasın iltihabi, hastlığı olan akut pankreatite neden olarak ciddi hayati tehlikeye neden olabilir. Tanı içinde muayene bulguları ile beraber kan, idrar, ultrasonografi (USG) ve gerekirse bilgisayarlı tomografi, MRI ile tanısı konulur” dedi.

Kanlı idrar

Kolanjioskop cihazı sayesinde, zorlu taşlar lazerle kırılır

Cihaz,

Tedavi süreci hakkında da bilgiler aktaran Çakmak, ‘‘Hastalığın ve komplikasyonların tedavilerinde çeşitli yöntemler vardır. En sık kullanılan yöntem laparoskopik ameliyatlardır. Safra kesesi ameliyatların yüzde 5’ten daha azı açık ameliyat ile gerçekleşir. Safra kanalına taş düştüğünde ERCP yöntemi ile ağızdan endoskopik yöntemle giriş yapılarak taş çıkarılmaya çalışılır. Ancak bazen zor taşlar ERCP yöntemi ile çıkarılamaz ve tekrarlayan stent uygulamaları veya zorlu açık ameliyat süreci yaşanır. Son yıllarda geliştirilen ucunda 1 milimetre çapında kamera bulunan Spyglass kolanjioskop sayesinde ERCP’de kullanılan duodenoskopi cihazının içinden geçilerek karaciğerin safra yollarını direkt görmemize sağlar. Bu kolanjioskop cihazı ile karaciğerin safra kanalındaki zorlu taşları lazerle kırılıp çıkarılır. Bu sayede hasta ciddi bir ameliyat sürecinden kurtulur’’ şeklinde konuştu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal