İcralık olanların beklediği haber: Hangi borçlar silinecek? İcra affı ne zaman yapılacak?

İcra takibinde olan milyonlarca vatandaş, yakında yürürlükte olması beklenen icra affı konusundaki detayları araştırıyor. Peki Hangi borçlar silinecek? İcra affı ne zaman yapılacak? İşte konu hakkındaki tüm detaylar...

06.09.2022-11:26 - (Son Güncelleme: 06.09.2022-11:29) İcralık olanların beklediği haber: Hangi borçlar silinecek? İcra affı ne zaman yapılacak?

Borçları sebebiyle icra takibinde olan milyonlarca vatandaş, yakında yürürlükte olması beklenen icra affı konusundaki detayları yoğun bir şekilde araştırıyor. Hükümetin vatandaşların 30 milyar TL’lik borcu sileceğini açıklamasının ardından gözler icra affının ne zaman geleceği sorusuna çevrildi. Peki Hangi borçlar silinecek? İcra affı ne zaman yapılacak?

Hangi borçlar silinecek? 

Yeni düzenlemeye göre 2 bin TL’ye kadar olan icra dosyaları kapatılacak. Düzenlemenin ilk aşamasında 5 milyon  5 milyon civarındaki ailenin 2.000 TL’lik borçları icradan düşülecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek. Böylece vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak.

Paketin ikinci aşamasında ise varlık yönetim şirketleriyle icralık olan yaklaşık 1 milyon vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş olan 2.500 TL tutarındaki tüm borçlar devlet tarafından üstlenecek. 

İcra borçları silinecek

Yeni icra düzenlemesinin yasalaşmasıyla 2 bin liraya kadar olan borçları kapsayan icra dosyaları tasfiye edilecek. Destek paketi iki aşamalı olacak. Buna göre, 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek. Bu amaçla ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek. Paket kapsamında temel ihtiyaçlara tekabül eden elektrik, su, doğalgaz ve telefon aboneliklerinden kaynaklanan borçlar yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konu hakkında “Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek.” ifadelerine yer vermişti.

İcra affı ne zaman yapılacak?

Adalet, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının bir ay süresince teknik çalışmasını yürüttüğü yeni icra düzenlemesinin, 1 Ekim 2022 tarihinde yeniden görev başı yapacak olan  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması bekleniyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal