İcralık olanları ilgilendiriyor: Devlet borçları üstleniyor! 30 milyar TL’lik icra borcu silinecek

Enflasyon karşısında çok zor durumda olan vatandaşlara müjde geldi. Borçları sebebiyle icralık olan yaklaşık 6 milyon vatandaşın toplamda 30 milyar TL’lik borcu silinecek. İşte merak edilenler...

26.08.2022-10:34 - (Son Güncelleme: 26.08.2022-15:26) İcralık olanları ilgilendiriyor: Devlet borçları üstleniyor! 30 milyar TL’lik icra borcu silinecek

Türkiye’de enerji ve diğer kalemlerde yaşanan fiyat artışları vatandaşların maaşlarını günden güne eritiyor. Enflasyon karşısında oldukça zor durumda olan vatandaşlar için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanan hükümet icralık olan vatandaşların borçlarını üstlenecek. 1 Ekim 2022’de meclise sunulması beklenen yeni kanun teklifine göre borçları sebebiyle icralık olan yaklaşık 6 milyon vatandaşın toplamda 30 milyar TL’lik borcu silinecek.

4 bakanlık ortaklaşa hazırladı

Adalet, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının bir ay süresince teknik çalışmasını yürüttüğü yeni icra düzenlemesinin yasalaşmasıyla beraber 2.000 TL’ye kadar olan 9 milyon icra dosyası kapanacak. Ayrıca söz konusu düzenlemeyle beraber elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi temel ihtiyaçlarla ilgili sözleşmelerden doğan borçları devlet üstlenecek.

Dar gelirli destek paketi

İki aşamadan oluşuyor

Düzenlemenin ilk aşamasında 5 milyon  5 milyon civarındaki ailenin 2.000 TL’lik borçları icradan düşülecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek. Böylece vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak.

Paketin ikinci aşamasında ise varlık yönetim şirketleriyle icralık olan yaklaşık 1 milyon vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş olan 2.500 TL tutarındaki tüm borçlar devlet tarafından üstlenecek. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarına destek verilecek.

1 ay boyunca üzerinde çalışıldı

Dar gelirlilerin icra ve haciz problemlerinin çözüme kavuşturulması için hazırlanan düzenleme için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 17 Ağustos'ta bir araya geldi. Yaklaşık 1 ay süren çalışmaların son hali bu buluşmada verilirken, düzenlemenin 1 Ekim 2022 tarihinde TBMM’ye sunulması bekleniyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konu hakkında “Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek.” ifadelerine yer verdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal