Otomobil denetimi başladı: Fırsatçılara nefes aldırılmayacak! Yeni düzenlemeye uymayanlar ceza alacak

İkinci el araç fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yürürlüğe konan 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesinin denetimleri başladı. Yeni düzenlemeye uymayanlar ceza alacak. İşte ayrıntılar...

26.08.2022-09:42 - (Son Güncelleme: 26.08.2022-15:22) Otomobil denetimi başladı: Fırsatçılara nefes aldırılmayacak! Yeni düzenlemeye uymayanlar ceza alacak

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi olan 6 ay ve 6 bin kilometre şartını aşabilmek için otomobillerin korsan taksi olarak kullanıldığı iddiası sonrasında yapılan denetimler sıklaştırıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsayan düzenlemenin uygulanmasını temin etmek üzere 15 Eylül 2022'den itibaren Ticaret Bakanlığınca denetimlere ağırlık verilecek ve tespit edilen aykırılıklar için idari para cezası uygulanacak. Bu eylemleri yapan kişilerin yetki belgesi olup olmadığına bakılmayacak. 

Yeni düzenlemeye uymayanlar ceza alacak

Satışı yapılacak her bir araç için en fazla 3 gün önceden ekspertiz raporu alma ve bu raporu notere ibraz etme yükümlülüklerinin bulunduğunu kaydeden Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren Türkiye’nin 81 ilinde ticaret il müdürlükleri ile koordineli olarak iş yeri denetimleri yapılacağını duyurdu. 

İlk tescil  tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden pazarlaması yapılan (iş yerlerinde satışa sunulan) otomobil ve arazi taşıtları tespit edilirse, iş yeri sahibi bu eylemleri için ciddi para cezaları alacak. 

6 ay 6 bin kilometre

Anlık olarak takip edilecek

Ülkenin dört bir yanında yapılacak olan ikinci el araç satış verileri Ticaret Bakanlığı tarafından anlık olarak takip edilecek. Böylelikle 15 Eylül 2022'den itibaren noterlerde satışı yapılan tüm taşıtların ilk tescil tarihleri de bakanlık ile paylaşılacak ve ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmeden satışı yapılan taşıtların tespiti mümkün hale gelecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal