İçişleri Bakanlığı'ndan sığınmacı iddialarına karşı yalanlama geldi!

İçişleri Bakanlığı sığınmacı iddiaları hakkında açıklama yaptı. Konuya yönelik yalanlama geldi. İşte haberin detayları…

13.05.2022-15:17 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-17:00) İçişleri Bakanlığı'ndan sığınmacı iddialarına karşı yalanlama geldi!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan açıklamada, ''15 bin sığınmacının vatandaşlığının iptal edildiğine dair haberler gerçek değil'' şeklinde ifade edildi. Yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; Vatandaşlık işlemleri tüm uyruklar için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Yalnızca geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik olarak vatandaşlık talebi halinde Göç İdaresi Başkanlığındaki ilgili bilgi ve 12'nci maddesine göre ise milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği, terörle irtibatı ve iltisakı olmamaları esas alınıp işlemlerin her aşamasında bu durum dikkate alınmıştır. Bunun yanı sıra Türk vatandaşlığının kazanılması sürecinde 8 aşama kaydedilmiştir. 

Aşamalar ise şöyle: 

-Başvuru 

-Teknik Çalışma Grubu İncelemesi 

-İl Güvenlik Soruşturması 

-Valilik Komisyonu 

-Dosya Kontrolü 

-Arşiv Araştırması 

-Onay Süreci 

-Tescil

Bütün uyruklarda ise aynı usul ve esaslar geçerli olup, bu aşamalardan geçildikten sonra Türk vatandaşlığı kazanılabilmektedir. Bunun yanı sıra Türk vatandaşı olduktan sonra da milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğini bozan, terörle irtibatı ve iltisaklı oldukları tespit edilenlerin vatandaşlığının iptali yoluna gidilmektedir. Bu tespitlerin ardından yapılan değerlendirmeler fert yani bireysel olarak yapılmakta olup toplu vatandaşlık iptali hiçbir şekilde söz konusu değildir. Bütün bu işlemler yargı denetimine ise tabidir. Böylece bugün bazı basın yayın organlarına yansıyan ''15 bin sığınmacının vatandaşlığı iptal edildi'' haberleri kesinlikle doğruluk payı olmayıp, tam anlamıyla uydurmadır. Milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğine ilişkin tetkik işlemleri Vatandaşlık Kanunu çerçevesinde yıllardır aynı şekilde gerçekleşmektedir.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal