İçişleri Bakanlığı'ndan kadına şiddete yönelik yeni genelge!

İçişleri Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi adına kapsamlı bir genelge yayımlandı. 81 il valiliğine gönderilen bu genelgede çok sayıda başlık yer alıyor. Bu bağlamda, 5 milyon erkeğe eğitim verilecek, elektronik kelepçe ve kadın konukevi sayısı artırılacak. İşte genelgeye dair tüm detaylar..

02.04.2022-10:44 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-11:35) İçişleri Bakanlığı'ndan kadına şiddete yönelik yeni genelge!

İçişleri Bakanlığı uyarınca hazırlanan "kadına şiddeti önleme" genelgesi bugün itibariyle valiliklere gönderildi. Kritik konuların ele alındığı genelgede, 5 milyon erkeğe eğitim verileceği belirtildi. Öte yandan söz konusu genelgede, 5 milyon erkeğe eğitim verilmesi, elektronik kelepçe sayısının bin 500’e çıkarılması, 5 milyon KADES uygulaması indirme sayısına ulaşılması, kadın konukevi sayısının arttırılması, 110 bin kolluk personeline eğitim verilmesi amaçları yer aldı.

5 ana hedef, 28 alt hedef

2021 ile 2025 yıllarını içerisine alan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı hedefiyle hazırlanan genelgeyle birlikte kadına yönelik şiddetle mücadelede uzun süreli aktif bir başarının amaçlanıyor. Bu balamda; adalete erişim ve mevzuat, politika ve koordinasyon, koruyucu ve önleyici hizmetler, toplumsal farkındalık, veri ve istatistik konularından oluşan 5 ana hedef tespit edildi. 2022 Faaliyet Planında ise, 28 alt hedefle birlikte söz konusu alt hedeflerle ilgili 110 performans göstergesi bulundu.

Son Dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan kadına şiddete yönelik yeni genelge!

Kadın konukevi sayısında artış

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine ilettiği genelge bağlamında; kadın konukevlerinin sayısında da artışa gidilecek. Bu çerçevede 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinde yer alan “Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır.” hükmü doğrultusunda gerekli takip ve denetim sağlanarak, 2022 yılı içerisinde ilişkili belediyeler tarafından en az 10 yeni kadın konukevi/sığınma evinin hizmete sunulması planlanıyor.

Riskli vakalar takip edilecek

Tekrar eden ve yüksek, çok yüksek risk grubunda olduğu tespit edilen vakaların yakın takibi için mahallinde ilgili kurumların temsilcilerinden risk yönetim ekibi kurularak kolluk personelleriyle birlikte görevlendirilecek.

5 milyon erkeğe eğitim

81 ile gönderilen söz konusu genelgede yer alan bir diğer konu ise eğitim. Buna göre aile içi ve kadına yönelik şiddet hususunda erkeklere eğitim verilecek. Bu çerçevede yıl içerisinde en az 5 milyon erkeğe, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda temel bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri verilecek.

Gizlilik kararları anında uygulanacak

Kadına yönelik şiddetle güçlü mücadelenin ortaya konulması doğrultusunda; mağdurun korunması hedefiyle verilen gizlilik kararları, İller İdaresi Genel Müdürlüğünün denetiminde ve kontrolündeNüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hemen yapılacak.

Son Dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan kadına şiddete yönelik yeni genelge!

Elektronik kelepçede kapasite artırılacak

Gönderilen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı doğrultusunda, 3.4 milyon kadın tarafından kullanılan Kadın Destek Uygulaması (KADES) bu yılın sonuna kadar 5 milyon indirme sayısına ulaşacak. İçişleri Bakanlığı çerçevesinde 7/24 izleme gerçekleştirilen elektronik kelepçe sayısı ise binden bin 500’e yükseltilerek yüzde 50 oranında kapasite artırımına gidilecek. Genelge kapsamında, elektronik kelepçe merkezinde anlık izleme yapılabilen ünite sayısının ise 12’den 24’e yükseltilmesi planlanıyor.

Büro amirliği sayısı arttırılacak, 110 bin kolluk personeline eğitim verilecek

Genelge bünyesinde, Jandarma Genel Komutanlığı kapsamındaki aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele şube müdürlüğü/kısım amirliği sayısı 97’den 127’ye yükseltilecek. Aynı zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele büro amirliklerine bin yeni polis takviyesi getirilecek.

“Kadına Yönelik Şiddet Vakalarına Müdahale El Kitapçığı” oluşturulacak

Kadına yönelik şiddet esnasında kolluk personeli tarafından risk yönetimine dayalı müdahale gerçekleştirilebilmesi hedefiyle rehber özelliğinde Kadına Yönelik Şiddet Vakalarına Müdahale El Kitapçığı hazırlanarak dağıtımı yapılacak.

Eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına önem verilecek

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl/İlçe Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonlarının, Vali/Kaymakam başkanlığı liderliğinde her üç ayda bir toplanma gerçekleştirilecek. Kadına yönelik şiddetle topyekûn mücadeleyi devam ettirmek amacıyla kamuoyu farkındalığı yükseltilecek, toplumun farklı kesimlerinin desteğiyle beraber çeşitli kampanya ve çalışmalar organize edilecek. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal