İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile genelge! Kutlamalarda magandalığa son!

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile genelge gönderdi. Yayımlanan genelgeye göre düğün, nişan, asker uğurlaması gibi etkinlikler için "Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma" açıklaması yapıldı.

10.06.2022-13:47 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-13:47)

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile genelge gönderdi. Yayımlanan genelgeye göre düğün, nişan, asker uğurlaması gibi etkinlikler için "Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma" açıklaması yapıldı. İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine yeni bir genelge daha yayımladı. Genelgede yer alan bilgilere göre, yaz aylarında artan düğün, nişan, asker uğurlaması etkinlikleri dolayısıyla ateşli silahla havaya ateş açılması olaylarına karşı dikkatli olunması ve tedbirlerin gözden geçirilmesi talep edildi.

Altı aydan üç yıla kadar hapis cezası

Genelgede yazılanlara göre, düzenlenen bayram, düğün, asker uğurlama, spor müsabakası gibi kutlama ve etkinlikler sırasında ateşli silahla havaya ateş açılması, istenmeyen üzücü olaylara neden olduğu açıklandı. "5237 sayılı Türk Ceza Kanununun "Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmaması" başlıklı 170'inci maddesinde yer alan "Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;(…) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmü uyarınca gerekli adli ve cezai işlemlerin yapılması, açık alanlarda yapılacak etkinliklerde farkındalık oluşturulmasına ilişkin genel emir yayımlanması ve organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması" durumunda valiliklerin talimatlandırıldığı belirtildi.

Altı aydan üç yıla kadar hapis cezası

Tedbirlerde elde edilen sonuçlar

Bakanlık genelgede, önceki yıllarda alınan tedbirlerde elde edilen sonuçları da açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre; 2019 ve 2021 yılı verileri incelendiğinde; 2019 yılında 1.888 olay meydana gelirken, 2021 yılında olay sayısı %78,76 azalışla 401'e düştüğü, 185 olan yaralı sayısının %32 azalışla 125, 16 olan ölü sayısının %50 azalarak 8'e düştüğü ifade edildi.

"Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma"

Düğün, nişan, asker uğurlama, spor müsabakaları galibiyet kutlamaları vb. etkinliklerin yaz aylarında artış göstereceği göz önünde bulundurularak "Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma" sloganlı afişlerle vatandaşlar bilgilendirileceği açıklandı.

Etkinliklerde sivil personel görevlendirilecek

Etkinlik alanlarında havaya silahla ateş edilmesi dahil her türlü olumsuz durumun engellenmesi amacıyla etkinlik/organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması uygulamasının devam edileceği bildirildi. Vali ya da kaymakam başkanlığında düzenlenen muhtar ve halk toplantılarında konu gündeme alınarak toplumsal farkındalığın artırılması amaçlanacak. Kolluk birimlerince söz konusu etkinliklerde sivil personel görevlendirileceği bildirildi. Etkinliklerde kamu personelinin havaya ateş açtığının tespit edildiği olaylarda, ilgili personel hakkında gerekli adli/idari işlemlere başlayabileceği açıklandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal