İçişleri Bakanı kaçak göçmenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu! 331 bin 839 kaçak yollarla giren göçmen sınır dışı edildi!

İçişleri Bakanı, bugün Gölbaşı Vilayetler Evin'de 'Göç Kurulu Toplantısı'na katıldı. Daha sonra önemli açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı, 11 yılı aşkın süredir Suriye ve Orta Doğu'da terör örgütlerinden kaynaklı göç sorununu yürütmeye devam ettikleri ifade etti.

09.06.2022-15:11 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-15:11) İçişleri Bakanı kaçak göçmenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu! 331 bin 839 kaçak yollarla giren göçmen sınır dışı edildi!

İçişleri Bakanı, bugün Gölbaşı Vilayetler Evin'de 'Göç Kurulu Toplantısı'na katıldı. Daha sonra önemli açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı, 11 yılı aşkın süredir Suriye ve Orta Doğu'da terör örgütlerinden kaynaklı göç sorununu yürütmeye devam ettikleri ifade etti. İçişleri Bakanı, yaptığı açıklamada "Hemen yanı başımızda 2 ülke var; Suriye ve Irak. 2 terör örgütü PKK/PYD ve DEAŞ bu 2 ülkenin otoritesini alt üst edebilmek için elinden gelen her şeyi ortaya koydu. Bütünleşik yönetimini ortadan kaldırabilmek için her şeyi ortaya koydu. Ve bir taraftan Afganistan, bir taraftan Pakistan, bir taraftan Yemen, diğer taraftan Lübnan, Filistin; etrafımızdaki coğrafyada iklim değişikliğinden gıda krizine kadar, ekonomik yoksunluktan iç savaşlara ve vekalet savaşlarına kadar birçok düzensizliğin ve istikrarsızlığın harekete geçirdiği bir göç dalgasıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

"Ya iç savaştan ya yokluktan ya da yoksunluktan"

İçişleri Bakanı, Türkiye'de yabancı düşmanlığının olmadığını dile getirerek, "Bu medeniyetin böyle bir kavramı yoktur. Batı'nın vardır; doğru. Çünkü onların medeniyeti buna çanak açan bir medeniyettir. Bizim medeniyetimiz her insanı bir alem gören bir medeniyettir. Çok net. Kurallarımız açıktır ve bellidir. Komşunun komşunun külüne muhtaç olduğunu ifade eden bir geleneğin devamıyız. Tok yatanı sorgulayan bir inancın mensuplarıyız." diyerek açıklamalarına devam eden İçişleri Bakanı, "Birileri kendi değerlerimizden bizi koparmaya çalışabilirler. Bunu gelecek seçimler için bir siyasi malzeme olarak kullanabilirler. Kullanmak için çaba sarf edebilirler. Bu oyuna da düşmemeliyiz. Göç meselesi bir insanlık meselesidir. Kimse kundaktaki çocuğunu binlerce kilometre ne olduğunu bilmeyen bir maceraya giderken hanımıyla, çocuğuyla giderken keyfi bir şekilde yolculuğu gerçekleştiriyor değil; ya iç savaştan ya yokluktan ya da yoksunluktan" açıklamalarında bulundu.


331 bin 839 kaçak yollarla giren göçmenin sınır dışı edildi

İçişleri Bakanı, kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Şu ana kadar 331 bin 839 kaçak yollarla giren göçmenin sınır dışı edildiğini ifade eden İçişleri Bakanı, "Bu sayıya yakaladığımız ve 'terke davet' ettiklerimiz hariç. Bugün valiliklerimize göndereceğimiz bir yazı ile taksilere ve TIR parklarına yönelik yeni bir adım atıyoruz. Taksilerle il dışına yabancı yolcu taşınması halinde taksicilere il dışı seyahat izni belgelerinin, yani yabancı yolcuların seyahat izin belgelerinin kontrolü yükümlülüğünü getiriyoruz." ifadelerini kullanarak açıklamalarına devam etti. İçişleri Bakanı, "Bu ne demektir; kaçak göçmeni bir ilden bir ile taşımaya kimse aracılık etmesin. Onun için böyle bir yükümlülüğü bugün itibarıyla getiriyoruz. Çünkü çok doğal olarak şunu söyleyebilirlerdi; ‘biz taşıdık; ama kaçak olduğunu bilmiyoruz, yabancı’ diyebilirlerdi. Bunun da önüne geçiyoruz." ifadelerine yer verirken İçişleri Bakan, açılamalarına şöyle devam etti, "Otobüslerde zaten bilet alırken böyle bir yükümlülük söz konusu. Bu yükümlülüğe uymayanlara da kanunda belirtilen cezaların kesilmesine dair bir talimat veriyoruz. Yani 2 türlü ceza var. Bilerek taşıdığı tespit edilirse insan kaçakçılığına girer, göçmen kaçakçılığına değil. Aynı zamanda bununla beraber valilikler bir idari emir yayınladıkları için de idari para cezasına girer" açıklamalarında bulundu.

331 bin 839 kaçak yollarla giren göçmenin sınır dışı edildi

Tır parklarına yeni düzenleme

Tır parklarına  getirilen yeni düzenleme hakkında da konuşan İçişleri Bakanı, "Burada da TIR kasalarının brandalarını keserek içlerine girme veya başka şekilde kaçak yolcu alma durumlarına karşın TIR parklarına, kamyon parklarına, kamera sistemleri kurmayı ve diğer güvenlik tedbirlerini almayı da tedbir olarak getiriyoruz. Burada da bazı TIR'ların arka kasalarında taşınıyorlar. Kişi diyor ki; ‘Brandayı kestiler içeri girdiler, benim bilgim yoktu’ şeklinde bir çok ifade ve değerlendirme ile karşı karşıya kaldığımız için buna ait bir tedbiri de yine 'göçmen kaçakçılığı ile mücadele' başlığı altında getiriyoruz. Kaçak göçle mücadelenin yanı sıra bizim için önemli bir alan hiç şüphesiz uyum politikalarıdır. Pandemiye rağmen bu çalışmaları belirli ölçüde sürdürdük. Bugün de üstelik yoğun bir dezenformasyon ortamında olmamıza rağmen bu çalışmalara yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Şuan toplamda 655 bin 855 kişiye bu eğitimlere bir fiil sadece bu yıl içinde ulaşmış durumdadır" ifadelerini kullandı.

Tır parklarına yeni düzenleme

"Engellenen düzensiz göçmenlerin sayısı ise 2 milyon 623 bin 44 kişi"

İçişleri Bakanı, göçmenler hakkında bilgi verdi. Açıklamalarında, "Ülkemizde 3 milyon 700 bin geçici koruma altında Suriyeli bulunmaktadır. Bunun 122 bini 2,5 yıldır pasiftedir. Yani bizde göçmen olarak kayıtlı bulunmaktadır; ama ülkemizde olmadığı bizim tarafımızdan tespit edilmiştir. Biraz daha bekleyip bu sayıyı pasiften düşürerek, yani 3 milyon 700 binden 122 bini düşürerek, kamuoyu ile paylaşacağız. Ayrıca 321 bin kişi de uluslararası koruma kapsamında ülkemizde bulunmaktadır. Yani mülteci kapsamındadır. Onun da çeşitli statüleri var. 2016 yılından bugüne kadar yakalanan toplam düzensiz göçmen sayısı 1 milyon 459 bin 165 kişidir ve bunun 1 milyon 250 bini aşağı yukarı tekil kişidir. Ülkeye giriş yapmadan sınırda engellenen düzensiz göçmenlerin sayısı ise 2 milyon 623 bin 44 kişidir. Yani sınırlarımızdan giriş teşebbüsünde bulunup engellenen sayısı. Bu da büyük bir sayıdır" ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal