Anatomi ve fizyoloji alanlarında pek çok çalışma gerçekleştiren İbn-i Sina, kaynak olarak bitkileri ve besinleri ele alıyor. Ayrıca İbn-i Sina zeka açan bir baharatı da ele aldı.
İbn-i Sina El-Kanun fi't-Tıb adlı kitabında, zeka gelişimine faydalı olan baharat önerisinde bulundu. Nitekim söz konusu baharat, hardal.
İbn-i Sina'nın asırlar öncesinden tavsiye ettiği hardal, aç karnına tüketildiğinde zekayı artırabiliyor. Ayrıca zeka gelişimine faydalı olmasının yanı sıra sağlık açısından birçok farklı fayda sağlayabiliyor. İşte hardalın yararlarından bazıları şu şekilde sıralayabiliriz: ‘‘Sinüslerin açılmasında faydalı olabiliyor. Uyuz hastalığına karşı yararlı olabiliyor. Aç karnına tüketildiğinde zeka gelişimine faydalı olabiliyor. İbn-i Sina'nın da önerdiği hardal, dalak hastalıklarına karşı faydalı olabiliyor. Sürme ile kullanılırsa görme bozukluklarına karşı yararlı olabiliyor. İbn-i Sina'nın önerdiği hardalın balgam önleyici etkisi olabiliyor.’’
Hardal tüketimine dair, alerji etkisi oluşabilecek kişilerin ve farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma ihtimali bulunan kişilerin uzman bir doktora başvurarak kullanmaları gerekir.