İBB’de kaos büyüdü: Sendika üyelerinden yüzde 10’luk zam karşısında tepkili sözler!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kamu çalışanlarına yönelik yüzde 10'luk zam teklifi sendika üyeleri arasında tepki yaratıyor. Enerji İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mubin Tekin, zam görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, emekçilere sürekli değer verdiklerini ifade eden belediyenin, zam teklifiyle bu söylemi çürüttüğünü belirtti.

28.02.2024-16:49 - (Son Güncelleme: 28.02.2024-16:49) İBB’de kaos büyüdü: Sendika üyelerinden yüzde 10’luk zam karşısında tepkili sözler!

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (HAK-İŞ) bağlı Enerji İşçileri Sendikası (ENERJİ İŞ) üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ek protokolle yaptığı yüzde 10'luk zam teklifine tepki gösterdi. Saraçhane'deki İBB binası önünde toplanan ENERJİ İŞ üyeleri, düdük çalıp slogan atarak zam oranını protesto etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Enerji İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mubin Tekin, İBB'ye bağlı İstanbul Enerji A.Ş.'de 15 yıldır çalışan bir kişinin, yol ve yemek dahil aldığı ücretin 20 bin 33 lira olduğunu belirtti. Tekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sürekli emekçiye değer verdiklerini, emeğin en üstün değer olarak görülmesi gerektiğini söyleyen ama hamaset ve söylemden öteye geçemeyen, sonu zam görüşmelerine geldiğinde yüzde 170'lik bir teklife karşı hiç çekinmeden adeta sadaka verirmişçesine yüzde 10'luk sözde teklif sunan belediyecilik anlayışını esefle kınıyoruz."

Daha yüksem zam talebinde bulundular

Protestoya katılan ENERJİ İŞ üyeleri, belediyenin yaptığı yüzde 10'luk zam oranının beklentilerini karşılamadığını düşündüklerini ifade ederek, daha yüksek bir zam talebinde bulunuyorlar. Zam görüşmelerinin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Maaş bordrosunu gösteren Tekin, şu ifadede bulundu:

"İşte bu belediyenin, bu kardeşime reva gördüğü ücret bu...Biz buna itiraz ediyoruz. Bugün buradan sesimizi bu yüzden yükseltiyoruz. İnanın bu sadece bu şirket için verdiğimiz veri, daha niceleri var. Bu çağrımız sadece İstanbul Enerji A.Ş'de çalışan kardeşim için değil, İSKİ'de çalışan kardeşim senin için, İGDAŞ'da çalışan kardeşim senin için, İSFALT'ta çalışan, diğer iştiraklerde çalışan ve İBB bünyesinde çalışan kardeşlerim sizler için bu sesimizin yükselişi"

Tekin: Biz bu teklifi asla ve asla kabul etmiyoruz!

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (HAK-İŞ) bağlı Enerji İşçileri Sendikası (ENERJİ İŞ), 2022 ve 2023 yılları boyunca sundukları ara zam tekliflerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından cevap alamadıklarını, her görüşmede seslerini duymazlıktan gelindiğini açıkladı. ENERJİ İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mubin Tekin, sendika olarak işçi hakları için yaptıkları çabaların karşılık bulmaması nedeniyle İBB önünde eylem düzenledi. İBB'nin, yapılan her görüşmede sendika tekliflerine cevap vermemesi ve seslerini duymazlıktan gelmesi üzerine ENERJİ İŞ üyeleri, Saraçhane'deki İBB binası önünde toplandı. Yapılan eylemde, "İmamoğlu söz verdi, her şey çok güzel olmadı", "Mücadelemiz emek için sistem palavralarından vazgeçin" ve "Sadaka değil, zam istiyoruz" sloganları atıldı.

Tekin, şu açıklamada bulundu:

"Sadece adı ek protokol...İçeriğine bakıyorsunuz; sözde halkın içinden ayrılmayan, sürekli halkla iç içe görüntüler verenlerin sunmuş olduğu zam teklifi yüzde 10...İnanın şaka yapmıyorum veya yanlış telaffuz etmiyorum, yüzde 10. Gerçek enflasyon yansımasını geçtik artık açıklanan enflasyon oranlarından bile bihaber olan İBB yönetimi, bu sadaka niteliğindeki sözde zam teklifini ne yazık ki sunmak gibi bir acziyete düşmüş durumda. Biz bu teklifi asla ve asla kabul etmiyoruz."

Taleplerine cevap alamadılar

Sendikanın bu tekliflere karşı gerçeği yansıtan tekliflerine ise cevap dahi verilmeye tenezzül edilmediğini anlatan Tekin, "Her türlü faaliyete ucu açık çek verircesine destek sunan, yapılmış olan faaliyetlere ayrılan bütçeden daha fazlasını bunların reklam kampanyalarında kullanan, sürekli olarak emekçiye değer verdiklerini, emeğin en üstün değer olarak görülmesi gerektiğini söyleyen ama hamaset ve söylemden öteye geçemeyen, sonu zam görüşmelerine geldiğinde yüzde 170'lik bir teklife karşı hiç çekinmeden adeta sadaka verirmişçesine yüzde 10'luk sözde teklif sunan belediyecilik anlayışını esefle kınıyoruz." diye konuştu.

İstanbul'da faaliyet gösteren diğer özel şirketlerin bir çoğunun, belediye iştiraklerinin hemen hemen 2 katı ücret verdiğini belirten Tekin, "Burada çalışan arkadaşlarımız dışarıda çok rahat bir şekilde daha fazla ücretlere iş bulabiliyor, 'Neden gitmiyor, neden orada çalışmıyor?' sorularına gelecek olursak; yıllarını, emeğini, gençliğini ve hayatını vermiş olduğu bu şirketten tazminatını alamadığı için gidemiyor. Tazminatı adeta bağlayıcı unsur gibi kullanıp üyelerimizi, emekçilerimizi bu ücretlere mahkum ediyorlar." ifadelerini kullandı.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal