I. Dünya Savaşı’nda Yapılan Gizli Antlaşmalar

Gizli anlaşmalar, özellikle I. Dünya Savaşı başlamadan önce yapılmış ve Osmanlı Devleti bu noktada hedef alınmıştır.Çünkü Avrupalı devletlerin tümünün temel amacı Osmanlı'yı parçalamak ve onun sahip olduğu topraklar üstünden hakimiyet kurmaktı. İşte bu yüzden hazırlanan gizli sözleşmeler büyük bir öneme sahip.

21.07.2020-16:56 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-16:50) I. Dünya Savaşı’nda Yapılan Gizli Antlaşmalar

I. Dünya Savaşında yapılan gizli antlaşmalar nelerdir: Gizli anlaşmalar, özellikle I. Dünya Savaşı başlamadan önce yapılmış ve Osmanlı Devleti bu noktada hedef alınmıştır. Çünkü Avrupalı devletlerin tümünün temel amacı Osmanlı'yı parçalamak ve onun sahip olduğu topraklar üstünden hakimiyet kurmaktı. İşte bu yüzden hazırlanan gizli sözleşmeler büyük bir öneme sahiptir. Ancak bunların tümü Türk halkının haklı mücadelesi karşısında uygulamaya geçme fırsatı bulamamıştır.

I. Dünya Savaşı'nda Yapılan Gizli Anlaşmalar Neden Yapıldı?

I. Dünya Savaşında yapılan gizli antlaşmaların temel nedeni Osmanlı topraklarının parçalanmak ve daha sonra paylaşılmak istenmesidir. Eski ihtişamlı günlerinden son derece uzak olan Osmanlılar, birçok Avrupa Devleti tarafından kolay bir lokma olarak görülmüştür. İşte bu yüzden savaş devam ederken, gizli anlaşmalar yapılmıştır.

I. Dünya Savaşı'nda Yapılan Gizli Anlaşmalar Hangileri?

I. Dünya Savaşında yapılan gizli antlaşmalar nelerdir: Osmanlı'nın topraklarının taksim edildiği bu anlaşmalar şöyledir;

İstanbul Antlaşması 18 Mart 1915 tarihinde imzalanmıştır. Rusya, Fransa ve İngiltere bu antlaşma içinde yer almıştır. Buna göre hem İstanbul hem de Çanakkale Boğazlarının Rusya'ya verileceği söylenmiştir.

Londra Antlaşması ise 1915 senesinin 26 Nisan tarihinde yapılmıştır. Temel amaç ise İtalya'nın İtilaf bloğunda savaşa girmesini sağlamaktır. Bu yüzden mevcut devlete savaş sonrasında Antalya ve bu bölgenin İtalya'ya verileceği konusunda mutabık kalınmıştır.

St Jean De Maurienne ise 19 Nisan 1917 senesinde imza altına alınmıştır. Rusya, İtalya, Fransa ve İngiltere katılmıştır. İtalya'ya vaat edilen yerler arttırılmıştır. Bunlara Aydın, Konya ve İzmir de eklenmiştir.

1916 yılının Mart ayında ise Petrograt görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Rusya'nın payında artış söz konusu olmuştur. Doğu Anadolu bölgesinden birçok yer bu devlete bırakılmıştır.

Mc Mahon antlaşması 1917 senesinde imzalandı. İngiltere tarafından işgal edilmiş olan Mısır'ın valisi Mc Mahon ile Hicaz bölgesinin emiri olan Şerif Hüseyin arasında yapılmış olan bir protokoldür. İngiltere, Arapların Osmanlı Devleti'ne karşı savaşması karşılığında onlara büyük bir krallık kuracağını vaat etmiştir. Gerçekten de Arapların büyük bir kesimi, halife olan Osmanlı padişahının fetvasına karşılık Osmanlı'ya karşı savaşmıştır.

Balfour Deklarasyonu ise bugünkü İsrail'in temellerinin atılmış olduğu bir anlaşmadır. Dönemin siyonist lideri Rothschilde ile İngiltere arasında imzalanmıştır. Buna göre savaş sonrasında bir İsrail Devleti'nin kurulacağının sözü verilmiştir. Bu amaç, ancak 1948 yılında gerçekleşmiştir.

I. Dünya Savaşında Yapılan Gizli Anlaşmalar Nasıl Duyuldu?

I. Dünya Savaşında yapılan gizli antlaşmalar nelerdir: Birden çok olan gizli anlaşmaların dünyaya duyurulması Sovyet Rusya sayesinde olmuştur. Bu anlaşmalar imzalandığı sırada Çarlık Rusyası da taraftı. Ancak komünistler yönetimi ele geçirerek Çarlık rejimini yıktılar. Bunun hemen ardından da eski rejimin kirli çamaşırlarını ortaya dökmek adına gizli anlaşmaları dünyaya duyurdular.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal