Husiler açıkladı: “ABD ve İngiliz Kuvvetleri Hudeyde'ye saldırı düzenledi!"

Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin ülkenin batısındaki Hudeyde kentinde bir çiftliği hedef aldığını duyurdu. Husilere ait SABA ajansının haberine göre, ABD ve İngiltere, Hudeyde'nin El-Kedn bölgesinde bulunan bir çiftliği hedef alarak saldırı düzenledi. Ancak, ABD ve İngiltere'den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

20.02.2024-11:27 - (Son Güncelleme: 20.02.2024-14:56) Husiler açıkladı: “ABD ve İngiliz Kuvvetleri Hudeyde'ye saldırı düzenledi!"

Yemen'deki İran destekli Husiler, Gazze'deki İsrail saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyarak, bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri bu süreçte Yemen'den atılan füzeleri ve kamikaze dronları birçok kez düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz’de son durum

31 Aralık 2023'te Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek verdikleri gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etti. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal