Hükümet ve Sendikalar Anlaştı! 2022 Asgari Ücret Belli Oldu

Asgari ücret hakkında son dakika gelişmeleri...

01.12.2021-16:53 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-17:00) Hükümet ve Sendikalar Anlaştı! 2022 Asgari Ücret Belli Oldu

Asgari ücret belirlemesinde sona doğru gelindi. Ekim ayı enflasyon rakamları 3 Kasım'da açıklandı ve aylık enflasyon rakamları 19,58'den 19,89'a yükseldi. Gıda enflasyonun da yükselmesiyle birlikte asgari ücret tartışmaları tekrardan alevlendi. 2022 asgari brüt ücretin 4364 TL, net ücretin 3,600 TL'ye çıkması bekleniyor. Bu açıdan bakılırsa asgari ücrete yüzde 22 oranında zam gelecek.

ERDOĞAN ASGARİ ÜCRET HAKKINDA KONUŞTU

Başkan Erdoğan yaptığı açıklamalarda, "Yarın müzakereler bir başlasın. Asgari ücret, bildiğiniz gibi devlet, işçi ve işveren kesimlerinden oluşan üçlü yapı içindeki bir komisyon tarafından belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da ücretin belirlenmesinde, ülkenin sosyal ve ekonomik durumunu, ücretlere fiilen ödenen, özellikle ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurarak tespit ediliyor. Bizler de tabii bakanımızla ve ilgili arkadaşlarımızla bu işin müzakerelerini yaptık. Yine aynı dönem için asgari ücretin reel oranı da yüzde 131 olarak gerçekleşti. Asgari ücretin reel değerinin artması, işçilerimizin satın alma gücünün arttığının da açık bir göstergesidir. Uluslararası verilere göre asgari ücretin, işçiye bulunduğu ülkede sağladığı satın alma gücüne bakıldığında, Avrupa ülkeleri ve Amerika'nın yer aldığı endekste 2002'de 14. sırada olan ülkemiz, 2021'de 10. sıraya ilerledi. İşçilerimizin satın alma güçlerini yükseltmeyi sürdüreceğiz. Dünya ülkeleri arasındaki yerimizi daha da ön sıralara inşallah taşıyacağız ve 2002'den bu yana alt gelir grupları başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin hayat şartlarını iyileştirmek için mücadele ettik, mücadele ediyoruz. İnşallah bu asgari ücret çalışmasında da işçimizi enflasyondan, fiyat artışlarının olumsuz etkilerinden koruyacağız. Çok daha hayırlı bir neticeyi inşallah alacağız."


BAKAN BİLGİN ASGARİ ÜCRET HAKKINDA SON DAKİKA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Asgari ücret ile ilgili açıklamasında Bakan Bilgin, "Biz enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmanın karşısında çalışanı koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Türkiye'de sadece asgari ücretle geçinen 6 milyon emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücreti belirleyeceğiz. Çalışmaları 4 oturumla tamamlamayı düşünüyoruz" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: Asgari ücreti en düşük ücretten çıkarıp, temel ücret haline getirme yönünde bir çalışmamız var.  Her kategoriden çalışan emekçilerin katkısı vardır büyümenin içinde. Sendikalar burada teknik çalışmalar yapacaktır. Ülkenin içindeki enflasyonu, harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri karşılayacak bir oranda belirlenmesidir. Bunun için biz bu çalışmaları etraflıca sürdürdük. İşveren ve emekçilere ulaşıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal