Hükümet kontrolü kaybetti başkent çetelerin eline geçti: Haiti’den kaçmak isteyen 10 bin dolar ödemek zorunda

Haiti’de hükümetin kontrolünü kaybetmesi sonucunda sokakların kontrolü çetelerin eline geçmeye başladı. Günlerdir gıda ve yakıt sevkiyatının yapılamadığı şehirde sivillerin hayatı daha zor hale geldi. Zenginler ise ülkeden helikopterlerle kaçmaya başladı.

17.03.2024-09:48 - (Son Güncelleme: 17.03.2024-09:48)

Bir ada ülkesi olan Haiti’de hükümetin kontrolünü kaybetmesi sebebiyle sokaklarda çeteler hüküm sürmeye başladı. İktidar sorunu yaşayan ülkede polis mahalle mahalle operasyonlar düzenleyerek kontrolü yeniden sağlamaya çalışsa da çetelerin bazı polislerle işbirliğine gitmesi sonucunda durum daha da zor bir hal almaya başladı.

Haiti’de ortalık yangın yeri

NTV’de yer alan habere göre; Birleşmiş Milletler'e göre, şehrin %80'i çetelerin kontrolü altında. Rakip çetelerin ilk defa polisle işbirliği yaptığı ve bu durumun şartları daha da zorlaştırdığı belirtiliyor. Artık siviller, şehirde nadiren dışarı çıkıyor. Caddeler bomboş, şehrin gürültüsü silah sesleri haricinde tamamen kayboldu. Ana yolların tamamı çeteler tarafından kapatıldı. Limana erişim de kesildi ve şehre günlerdir mal taşınmıyor.

Hükümet kontrolü kaybetti başkent çetelerin eline geçti: Haiti’den kaçmak isteyen 10 bin dolar ödemek zorunda

Şehirden kaçışın bedeli 10 bin dolar

Gıda ve benzin bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor ve fiyatlar sürekli artıyor. Kentteki hastanelerde kan stoğunun tükenmek üzere olduğu bildiriliyor. Birleşmiş Milletler, gıda tedariki için komşu Dominik'ten bir hava köprüsü kurmaya çalışıyor. Ancak, paraya sahip olanlar için durum biraz farklı. Haiti'nin zenginleri, özel helikopter seferleriyle kentten ayrılıyor. Amerikan CNN televizyonu, Haitili helikopter pilotlarıyla görüştü ve haberde uçuş için bekleme listesinde yüzlerce kişinin olduğu belirtildi. Helikopterde tek bir koltuğun fiyatı 10 bin dolara kadar çıkabiliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal