Hocalı Katliamı Nedir?

26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında binlerce sivil vatandaşın Ermeniler tarafından katledildiği Hocalı Katliamı, her yıl aynı tarihte acıyla anılıyor. Peki Hocalı Katliamı nedir? Hocalı Katliamı nerede oldu? Hocalı Katliamında neler oldu?

26.02.2021-16:19 - (Son Güncelleme: 26.02.2021-16:19) Hocalı Katliamı Nedir?

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan Hocalı kasabası, 26 Şubat 1992 yılında Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından işgal edildi. Bu haksız ve hukuksuz işgal sırasında 106 kadın, 70 yaşlı, 63 çocuk toplamada 613 sivil Azerbaycan vatandaşı öldürüldü. Hocalı'da yaşanan bu katliam tarihe soykırım olarak geçti.

HOCALI KATLİAMI NASIL OLDU?

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ermeniler, Azerbaycan'ın toprakları üzerinden hak iddia etti. Bunun ardından saldırıya geçen Ermeni ordusu, 1991'de Karabağ bölgesini ele geçirdi. Ortaya çıkan bilgilere göre bölgeyi ele geçiren Ermeniler, Hocalı'nın ulaşımına engel oldu ve aylarca kasabaya elektrik verilmedi. Bölgede bulunan tek havaalanına ve stratejik öneme sahip olmasından dolayı Hocalı'yı ele geçirmek isteyen Ermeniler, Hocalı kasabasına doğru ilerledi.

Uzun süren saldırıların ardından 25 Şubat 1992 yılının gecesinde Ermeniler, Sovyet Rus ordusundan yardım alarak 7 bin Azeri vatandaşın yaşadığı Hocalı'ya saldırdı. Yüzyılın en kanlı katliamı olarak tarihe geçen Hocalı Katliamı'nda 613 sivil hayatını kaybetti. Olayla ilgili ortaya çıkan görüntülerde insanlık dışı işkenceler ve ölümler, soykırımın kanıtı oldu.

HOCALI KATLİAMINDA KAÇ SİVİL ÖLDÜ?

Azerbaycan Başsavcılığı tarafından yayınlanan verilerde 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 sivil vatandaşın öldürüldüğü ve 487 vatandaşın da saldırılardan yaralı olarak çıktığı yer aldı. Ermeni kuvvetleri tarafından işkence gören sivillerin sayısı 1275 olarak tarihe geçerken 150 vatandaştan hala haber alınamadı. Hocalı'da yapılan kanlı soykırımda Azerbaycan, ekonomik olarak da ciddi hasar gördü. Azerbaycan bu saldırılarda 170 milyon dolarlık maddi zarar gördü.

HOCALI KATLİAMI SOYKIRIM OLARAK TANINDI MI?

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi, 27 Şubat 2007'de Hocalı Katliamı'nı ''Soykırım'' olarak tanıma kararı adlı. Bunun ardından dünya parlamentolarına katliamı ''soykırım'' olarak tanımaları için çağrı yaptı. Çağrının arından katliam, Meksika, Macaristan, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Honduras, Peru, Sudan ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından ''soykırım'' olarak tanındı.

Amerika Bileşik Devletleri'nde yer alan 16 eyalet meclisinde de ''soykırım'' olarak kabul gören Hocalı Katliamı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bildirisinde ''Ermeniler tüm Hocalı sakinlerini katletti'' şeklinde yer aldı. 2010 yılında ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hocalı Katliamı'nı savaş suçu ve insanlık aleyhine işlenmiş suç olarak tanıdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal