Hiperaktivite nedir, belirtileri neler? DEHB’nin dikkat eksikliği tipi ve belirtileri

DEHB maskeleme türleri, hiperaktiviteyi sakinlikle gizlemeyi, koltuğunuzda kıvranmadan sessizce masada oturmayı veya zihniniz kaotik hissetse bile sınıf tartışmaları sırasında sizden beklenen şekilde yanıt vermeyi içerir. Maskeleme aynı zamanda dikkat dağınıklığı ve dürtüsellikten kaçınmak için bir öğretmene, göreve veya aktiviteye aşırı odaklanmayı içerebilir. Peki Hiperaktivite nedir, belirtileri neler?

21.03.2022-11:23 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-11:52) Hiperaktivite nedir, belirtileri neler? DEHB’nin dikkat eksikliği tipi ve belirtileri

DEHB maskeleme türleri, hiperaktiviteyi sakinlikle gizlemeyi, koltuğunuzda kıvranmadan sessizce masada oturmayı veya zihniniz kaotik hissetse bile sınıf tartışmaları sırasında sizden beklenen şekilde yanıt vermeyi içerir. Maskeleme aynı zamanda dikkat dağınıklığı ve dürtüsellikten kaçınmak için bir öğretmene, göreve veya aktiviteye aşırı odaklanmayı içerebilir.

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği (DEHB) maskeleme nedir?

Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği (DEHB) maskeleme, DEHB'li birinin, bu bozuklukla yaşamıyormuş gibi görünmesini sağlayan bir şekilde sunulmasıdır. Aynı zamanda "gösterim yönetimi" olarak da adlandırılır. Bu kavram, DEHB olan tüm insanların yaklaşık üçte birinde meydana geldiğini söyleyen psikolog Russell Barkley tarafından oluşturuldu.

DEHB maskeleme aynı zamanda "kamuflaj" olarak da adlandırılabilir. Bu, DEHB'si olan birinin, DEHB'si olmayan kişilerin davranışlarını kopyalayarak semptomlarını örtmeye çalıştığı zamandır. DEHB maskeleme, DEHB'li bazı kişilerin sosyal olarak uyum sağlaması, damgalanmaktan kaçınması veya daha fazla kabul görmüş hissetmesi için bir yol olabilir.

DEHB maskeleme türleri, hiperaktiviteyi sakinlikle gizlemeyi, koltuğunuzda kıvranmadan sessizce masada oturmayı veya zihniniz kaotik hissetse bile sınıf tartışmaları sırasında sizden beklenen şekilde yanıt vermeyi içerir. Maskeleme aynı zamanda dikkat dağınıklığı ve dürtüsellikten kaçınmak için bir öğretmene, göreve veya aktiviteye aşırı odaklanmayı içerebilir.

DEHB maskelemesinin tarihçesi ve yaygınlığı

2015 yılında Barkley, "Yetişkin DEHB'nin Sorumluluğunu Almak" adlı kitabında DEHB maskeleme fenomeni hakkında yazdı. Bir DEHB'li bazı kişilerin semptomlarını kontrol ederek kontrol altında olduklarını başkalarına göstermeye çalıştıklarını söyledi.

DEHB maskeleme üzerine araştırmalar hala sınırlıdır ve kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır. Barkley, bunun nedeninin DEHB maskelemesinin DEHB'si olmayan kişiler için anlaması çok zor bir kavram olduğunu ve bu nedenle inanmakta zorlanabileceklerini söyledi.

Dahası, DEHB'li kişiler "sahte" olduklarını kabul etmekten utanabilirler ve doktorlar hastalara her zaman olasılık hakkında soru sormazlar. Başka bir deyişle, DEHB maskeleme bildiğimizden daha yaygın olabilir.

DEHB maskeleme örnekleri nelerdir?

DEHB maskeleme, sağlıklı veya sağlıksız olabilen öğrenilmiş davranışlar yoluyla semptomları gizlemenin bir yoludur. DEHB'li birçok kişi davranışlarıyla sosyal kuralları çiğner ve utanç ve alayla karşı karşıya kalabilir. Sonuç olarak, kendilerinin bazı kısımlarını gizlemek için başa çıkma stratejileri geliştirirler.

DEHB maskeleme bir başa çıkma mekanizması olarak kullanılabilir ve bazen insanların gençken etraflarındaki dünyayı anlamlandırmaya çalışırken geçinmelerine yardımcı olabilir. 2 Ama sonunda, bu davranışı kendi başına yönetmek zorlaşır.

Şimdi bazı DEHB öneklerine bakalım: Çok fazla konuşmaktan veya insanların sözünü kesmekten kaçınmak için çok sessiz kalmak ve söylediklerinize aşırı dikkat etmek, Eşyalarınızı kaybetmediğinizden emin olmak için takıntılı bir şekilde eşyalarınızı kontrol etmek,İçeride nasıl hissettiğiniz yerine ders sırasında sizden beklendiği gibi tepki vermek,

"İyi" görünmek ve gerçekte ilişkileri sürdürmek veya sürdürmek için mücadele ederken bir sorun olduğuna dair herhangi bir işaret göstermemek.

Evin ne kadar temiz göründüğü konusunda aşırı vicdanlı olmak, onu düzenli tutmak için gereken tüm çalışmalardan bunalmış olsanız bile

Hiperaktiviteyi sakinlik yoluyla gizlemek, böylece insanlar her şeyin yolunda olduğunu düşünürler. Ancak gerçekte, odaklanmada sorun yaşarsınız çünkü zihniniz bir şeyden diğerine çok hızlı atlar ve o anda etrafınızdakilerin söylediklerini işlemek için çok hızlıdır. Bunu belirtileri şunlardır:

Zaman körlüğü nedeniyle geç kalmamanızı sağlamak için randevulara giderken rahatlayamamak ve çok erken gelmek,

Biri konuşurken, söylediklerini kaçırmamak için dikkatlice dinlemek ve çok fazla odaklanmak,

DEHB ile ilgili bellek sorunları nedeniyle daha sonra unutmamak için her şeyi aşırı derecede yazmak,

İhtiyacınız olanı bulabileceğinizden emin olmak için takıntılı bir şekilde evrakları organize etmek ve sistemler oluşturmak,

Nedenini bilmeden içinizde hasta hissedene kadar yoğun duyguları şişirmek (bu bazen depresyona da yol açabilir),

Stresli veya kaygı uyandıran durumlara düşmemek için hasta aramak,

Uzun bir süre boyunca sizi ilgilendirmeyen bir şeye konsantre olmaya zorladığınızda sinirli olmak,

Hatalarınız olarak algıladığınız şeyleri telafi etmek için çok fazla sorumluluk almak,

Mükemmeliyetçi eğilimler geliştirerek dünyayla başa çıkmaya çalışmak (öneğin, asla yanlış bir şey yapmayacağınızı beklemek).

Yorgunluk başlayana kadar bir şeyi aşırı yapmak, derinlerde bir yerde mücadele ediyor olsanız bile başkaları ne kadar yetenekli ve güvenilir olduğunuzu görsün.

Sorumluluklarınızın altında ezilmiş hissedebileceğinizi gizlemek, utanç ve suçluluk duygularına yol açar. Bu duygular, şu şekillerde kendilerini gösterebilirler:

Başkalarının mücadelelerinizi görüp görmediği konusunda utanmaktan kaçınmak için her zaman kontrollü görünme ihtiyacı,

Hareketsiz oturmaktan rahatsız olsanız bile başkalarını rahatsız etmemek için bacak sektirme gibi can sıkıcı davranışları bastırmak,

Kabul edilmeniz için sosyal ortamlarda diğer insanları taklit etmek veya kopyalamak.

Mükemmeliyetçi misiniz? Bazı Mükemmeliyetçi Özellikler Sağlıklı Olabilir.

kişilik bozukluğu

DEHB maskelemesinin etkisi nedir peki?

Aşağıda, DEHB maskelemeye katılmanın olası olumsuz etkilerinden bazılarına beraber bir göz atalım:

DEHB maskeleme semptomları gizleyebilir ve bu da tanıda gecikmeye neden olabilir.

DEHB maskelemesi yapan kişiler, teşhis edilmemiş DEHB'ye sahip olduklarının farkında olmayabilirler, bu da onların depresyon ve anksiyete geliştirmelerine neden olabilir.

DEHB belirtilerinizi maskelemede çok iyiyseniz, insanlar onlara bir şeylerin yanlış olduğunu veya mücadele ettiğinizi söylediğinizde size inanmayabilir.

DEHB maskeleme ile uğraşan kişiler, içeride nasıl hissettikleriyle başa çıkmak için madde bağımlılığı sorunları geliştirme riski daha yüksek olabilir ve bu da hatta daha fazla sağlık sorununa yol açabilir.

DEHB maskeleme, dış stresi iç stresle değiştirir. DEHB maskeleme ile uğraşan insanlar, mücadelelerini iyi gizleyebildiklerinden yıllarca teşhis edilmeden devam edebilirler.

DEHB maskeleme, neyin gerçek neyin eylem olduğunu bilmenizi zorlaştırabilir. Kendiniz olamıyormuş gibi hissedebilir ve bunun yerine başkaları sizi sevsin diye başka birine dönüşebilirsiniz.

İnsanları memnun etmekten nasıl vazgeçilir?

DEHB Maskeleme ile Başa Çıkma

DEHB maskelemesinin gerçekleştiğini belirlediğinizde, başka birine dönüşmeden başa çıkmanın yollarını öğrenmeye başlayabilirsiniz. Mücadelelerinizi saklamak yerine yönetmek için yeni beceriler öğrendiğinizde hayatın ne kadar daha keyifli hale geldiğine şaşırabilirsiniz.

Aşağıda, başlamak için bazı fikirler bulunmaktadır:

Hangi DEHB maskeleme davranışlarının sağlıklı olduğunu ve hangilerinin size zarar verdiğini belirleyin. Öneğin, makul bir şekilde düzenli bir ev tutmayı öğrenmek yardımcı olabilirken, her şeyin mükemmel olmasına ihtiyaç duymak zararlı olabilir.

Duygularınızdan kaçınmak yerine onlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin. Neler yaşadığınızı anlayan bir terapist veya koç arayın.

Hayatı nasıl deneyimlediğiniz konusunda yalnız olmadığınızı anlayın. Daha az yalnız hissetmek için aynı mücadelelerden geçen diğer insanlarla bağlantı kurun. Öneğin, DEHB ile yaşayan insanlar için bir destek grubuna katılın. Kendinizi yargılamadan ifade etmenin güvenli olacağı bir çevrimiçi topluluk bulun.

DEHB olduğunuzda en iyi hayatınızı nasıl yaşarsınız?

DEHB maskeleme, o anda daha kolay hissettiren bir başa çıkma yöntemidir, ancak içinizde gerçekten dikkat edilmesi gereken şeyle başa çıkmanıza yardımcı olacak hiçbir şey yapmaz. Nasıl başa çıktığınızı anlayarak, davranışınızın ne zaman çok fazla hale geldiğini fark ederek ve stresle başa çıkmak için yeni araçlar öğrenerek, nihayet hayatı daha dolu yaşamaya başlamanız mümkündür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal