Hindistan'da Skandal Başörtüsü Kararı: Eğitime 3 Gün Ara Verildi!

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde başörtüsü takan Müslüman öğrencilerin derslere girmesine engel getirildi. Skandal olayın ardından çok sayıda protesto düzenlendi. Tüm bu gelişmelerin ardından bölgede eğitime 3 gün ara verildi. İşte detaylar...

09.02.2022-10:09 - (Son Güncelleme: 09.02.2022-14:01) Hindistan'da Skandal Başörtüsü Kararı: Eğitime 3 Gün Ara Verildi!

Dünyanın birçok kesiminde Müslümanlara yönelik İslamofobik yaklaşımlar hız kesmeden devam ediyor.  Şimdi ise Hindistan'ın Karnataka eyaletinde, bir devlet okulunda daha başörtülü Müslüman öğrencilerin derslere girmesinin yasaklanmasın ardından protesto gösterileri yapıldı.

BARIŞ ÇAĞRISINDA BULUNDU

Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, eyaletteki tüm liselerin eğitime üç gün ara vereceğini belirterek barış çağrısında bulundu. Bommai, yapmış olduğu açıklamasında, 'Bütün öğrencileri, öğretmenleri ve okulların yönetimini barış ve uyumu sürdürmeye çağırıyorum' açıklamasında bulundu.


MÜSLÜMAN ÖĞRENCİLERE ÖNCE AYRIMCILIK SONRA YASAK

Eyalette, 7 Şubat'ta devlete ait yüksekokullarda derslere başörtülü girmeleri yasaklanan Müslüman öğrenciler, ayrı sınıfa konularak ayrımcılık yapmışlardı. Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulu'ndaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı. Karnataka'da diğer okullarda da Müslüman kadın öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine, Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.


BEŞ KIZ ÖĞRENCİ PROTESTO EYLEMİNDE BULUNDU

Udupi'deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak'ta yapılan toplantıda bir çözüme varamadılar. Sonrasında ise 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Hükümet 26 Ocak tarihinde uzman panelini kurmuş, panel görüşünü açıklayana kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi dile getirilmişti. Başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak, başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal