Hindistan ve Bangladeş felaketi yaşıyor! 34 kişi hayatını kaybetti!

Güneydoğu Asya'da etkisini oldukça fazla gösteren muson yağmurları, Hindistan'da 9, Bangladeş'te ise 25 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu.

18.06.2022-13:42 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-15:22)

Güneydoğu Asya'da etkisini oldukça fazla gösteren muson yağmurları, Hindistan'da 9, Bangladeş'te ise 25 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. Hindistan ve Bangladeş'te etkisini fazlasıyla gösteren muson yağmurları yaşam koşullarını etkisiz hale getirerek adeta tüm yaşamı durdu. Hindistan'ın Assam eyaletinde en az 9 kişi şiddetli yağışlar sebebiyle yaşamını yitirirken, eyalette yaşamını sürdüren 2 milyondan fazla kişinin evi ise şiddetli yağışlar sebebiyle kullanılmaz hale geldi. Bangladeş'te de artan şiddetli yağışlardan kaynaklı yıldırım düşmesi sonucu 21 kişi hayatını kaybederken, doğal felaket sebebiyle toprak kayması sonucu 4 kişi daha hayatını kaybetti.

3 bin köy ve ekili arazi sular altında kaldı

Asya kıtasının en büyük nehirlerinden biri olan Brahmaputra'nın taşması ile beraber Assam eyaletinde bulunan 3 bin köy ve ekili arazi sular altında kaldı. Yağmurun şiddetini "emsalsiz" olarak nitelendiren Gauhati'deki meteoroloji istasyonundan yetkili Sanjay O'Neil, "Pazar gününe kadar Assam'ın çeşitli bölgelerinde orta ila şiddetli yağışlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Hindistan'ın başkenti Dakka'daki sel tahmin ve uyarı merkezine göre, ülke genelinde bulunan tüm büyük nehirlerdeki su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Merkez tarafından yapılan açıklamada, şiddetli yağışların Sunamganj, Sylhet, Lalmonirhat, Kurigram, Nilphamari ve Rangpur bölgelerinde etkisini artırabileceği aktarıldı.

3 bin köy ve ekili arazi sular altında kaldı

Ulaşım olumsuz etkilendi

Hindistan'da  şiddetli yağışlar sebebiyle ulaşım seferleri de olumsuz etkilenirken, Assam eyaletinin güneyindeki Haflong kentindeki bir tren istasyonu sular altında kaldı. Sylhet'teki Osmani Uluslararası Havalimanı'nı Müdürü Hafız Ahmed, sel sularının pistlere yaklaşması nedeniyle 3 gün süreyle uçuşların askıya alındığını duyurdu.

Yağışlar bugün ve yarın da devam edecek

Hindistan ordusundan, mahsur kalmış insanları kurtarması ve mağdurlara yiyecek, içecek ve temel ihtiyaç malzemesi dağıtımında destek sağlaması talep edildi. Vatandaşlara yardım etmeye çalışan bir ordu mensubu, "İnsanları kurtarmak için sürat tekneleri ve şişirilebilir sallar kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. Yağışların bugün ve yarın da devam etmesi öngörülüyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal