Hindistan' da Protestocu Çiftçiler Parlamento Yürüyüşünü İptal Etti

Hindistan’da yeni tarım yasalarına karşı çıkan çiftçiler, 1 Şubat'ta düzenlenmesi planlanan parlamento yürüyüşünü iptal etti.

28.01.2021-12:18 - (Son Güncelleme: 28.01.2021-12:18) Hindistan' da Protestocu Çiftçiler Parlamento Yürüyüşünü İptal Etti

Al Jazeera’nin haberine göre, Hindistan'ın Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman’ın senelik bütçeyi sunması planlanan 1 Şubat Pazartesi günü, gösterici çiftçiler düzenlenecek parlamento yürüyüşünü iptal etti. Gösterici liderlerinden Balbir Rajewal, yaptığı konuşmada, Meclise yürüyüşün ertelendiğini fakat eylemlerin, gösterilerin devam edeceğini belirtti.

Sendikaların Cumartesi günü miting ve açlık grevi düzenleyeceğini fakat parlamentoya yapılacak yürüyüşün iptal edildiği kaydedildi. Gösterileri hazırlayan çiftçi sendikası Samyukt Kisan Morcha, protestocuların tarihi Kızıl Kale'ye girmesi üzerine polisin göz yaşartıcı gazla ve cop ile müdahalesini kınadı.

PROSTESTOCULARA 'ŞARTLARA VE KOŞULLARA UYULMADIĞI' İÇİN MÜDAHALE EDİLDİ

Çiftçi lideri Darshan Pal ise 'Bu olaylar sadece mücadelemizi erteledi.' dedi.

Hint polis memurları, bir çiftçinin ölümü ile sonuçlandığı gösterilerde üç yüz doksan dört polis memurunun yaralandığını ve protestoculara 'şartlara ve koşullara uyulmadığı için' müdahale edildiğini belirtti. Çiftçiler, gösterilerde polis barikatlarını geçerek şehre ilerlemiş, 'Kızıl Kale' adı olan 17. yüzyıldan kalmış tarihi kaleyi işgal etmişti.​​​​​​​

YENİ TASARIM YASALARI VE ÇİFTÇİ PROSTESTOLARI

Hindistan'da 2020 Eylül'de kabul edilen ve tarım sektörüne serbestleşmeyi getiren iki yasa, taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceği, aracı şirketlerin maliyetlerini düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçiler tarafından protesto ediliyor. Başbakan Narendra Modi hükümeti de yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.

11 TUR MÜZAKERE SONUÇSUZ KALDI

Hükümet ile çiftçiler arasındaki taleplerin uzlaştırılması için yapılan 11 tur müzakere sonuçsuz kalmıştı. Hükümetin kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti. Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu. Ülkede, çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019' da  20 000 638 çiftçinin canına kıydığı ifade ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal