Hijyen belgesi sertifikası nedir, nasıl nereden alınır?

Koronavirüs salgını sonrası müşterilerde oluşan tedirginlik sonucunda yemek yenilen yerler de özellikle hijyen belgesi aranmaktadır. Kişilerle birebir temaslı yapılan meslek gruplarında gerekli olan hijyen belgesi hakkında araştırmalar arttı. Hijyen belgesi nedir, nasıl alınır? Hijyen belgesini almak zorunda olan meslekler nelerdir? İşte detaylar...

26.06.2022-15:56 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-15:56) Hijyen belgesi sertifikası nedir, nasıl nereden alınır?

Son dönemlerde artış gösteren hijyen eğitimleri sonrasında alınan sertifikalar iş imkanlarını da genişletir hale geldi. Uzun zamandır üzerinde durulan hijyen belgesi hakkında meraklar artarken internet üzerinde de sıklıkla araştırma yapılır. Hijyen belgesi ve alınan eğitim hakkında merak edilenler tüm detaylarıyla haberimizde yer almaktadır

Hijyen eğitimi nedir, ne işe yarar?

İnsanlarla direkt temasta bulunulan meslek grupları için önemi büyük olan hijyen belgesi son yıllarda yapılan denetimlerle beraber gündeme gelmektedir. 2013 yılından bu zamana kadar bakanlık tarafından başlatılan hijyen eğitiminin sonunda kişilere sertifika verilir.

Hijyen eğitimi kimlere verilir?

İsteyen herkes bu eğitimden yararlanabildiği gibi belli başlı mesleklerin zorunlu olarak alması gerekir. Bu belgeye sahip olan herkes iş arayışında bir adım önde olmaktadır.

Hijyen belgesi nereden ve nasıl alınır?

Hijyen sertifikasını kimler almak zorunda?

Su üretimi yapan yerler

Doğal su ve mineral üretimi yapan yerler

Gıda üreten iş yerleri

Perakende gıda satışı yapan yerler

Gıda taşımacılığı veya servisi yapan yerler

Pansiyonlar

Oteller

Moteller

Misafirhaneler

Yurtlar

Öğrenci Yurtları

Konaklama yerleri

Temizlik hizmetleri veren yerler

İnsan teniyle direkt temasta bulunan hizmet veren kurumlar

Kuaför

Mutfaklar

Berber

Hamam

Havuz

Sauna

Hijyen sertifikası nasıl, nereden alınır?

Zor olarak görülse de oldukça basit olan hijyen belgesini almak için bulunduğunuz ilde hatta ilçede başlatılan eğitimlerin olması büyük ihtimal. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstere eğitim kurumlarından bu belge alınabilir. Bunun yanı sıra ilinizde bulunan MEB kurslarında da temin edilebilir. Hijyen belgesini almak için gerekli olanlar ise yalnızca nüfus cüzdanı fotokopisi ve okuma yazma bilmektir.

Hijyen belgesi alması zorunlu olan meslekler

Hijyen eğitim sertifikası kaç günde alınır?

Hijyen belgesini alabilmek için MEB tarafından düzenlenen eğitimleri almak gerekir. Bunlarda en az 8 ve en fazla 40 saat olarak belirlenmiştir. Kursların merkezine göre değişiklik gösteren saatler aracılığıyla 1 gün içinde eğitimi tamamlamak mümkün.

Hijyen eğitiminde verilen dersler

Kişisel Hijyen

Tuvalet temizliği

Tuvalet kullanımı

El yıkama

El kurulama

Maske kullanımı

Bone kullanımı

Önlük kullanımı

Koruyucu giysi kullanımı

Mikrop tanımı

Mikrop çeşitleri

Hastalıklardan korunma yolları

Hastalığa neden olan kaynaklar

Hastalıkların bulaşma yolları

Hastalıkların bulaşma nedenleri

Enfeksiyon zinciri

En sık görülen hastalıklar

Çalışanlara yönelik yasa

İşyeri sahiplerine yönelik yasa

Hastalıkları önleme yöntemleri

Hijyen sertifikamı kaybettim ne yapmalıyım?

Hijyen belgesini kaybedenlerin tekrar eğitim alması söz konusu değildir. E-devlet üzerinden kişi TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaptığında belgenin çıktısına ulaşabilir.

hijyen sertifikası

Hijyen sertifikası geçerlilik süresi nedir?

Hijyen belgesini alan kişilerin merak ettiği konular arasında geçerlilik süresi bulunmaktadır. Hijyen belgesini 1 kere almak yeterli olacaktır. Bu nedenle bir defalık alınan bu belge ömür boyu geçerli kabul görülür.

Hijyen belgesi almamanın cezası nedir?

Bu belgeyi almak zorunlu olan fakat almayan kurumlar için idare para cezası uygulanmaktadır. Verilecek para cezası ise 5 bin TL ve 30 bin TL arasındaki farklılık gösterir. Hijyen belgesi gerekli her kurum için geçerlidir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal