Ustalık belgesi nereden, nasıl alınır? Ustalık sertifikası alma şartları ve gerekli belgeler

Bir meslek grubunda olan kişilere verilen ustalık belgesinin nereden ve nasıl alınacağına dair yapılan araştırmalar çerçevesinde belgeye ilişkin tüm detayları ve gerekli olan evraklarla istenen şartları sizler için haberimizin detayında derledik.

26.06.2022-02:15 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-02:15) Ustalık belgesi nereden, nasıl alınır? Ustalık sertifikası alma şartları ve gerekli belgeler

3308 sayılı Kanun kapsamında ustalık belgesi sahibi olan kişiler, kendilerine ait olacak olan iş yerlerinde ellerinde bu olanları çalıştıracak olanlar bağımsız olarak iş yeri açma hakkına sahiptirler. Bu çerçevede il ve mesleklerde, belediyelerle birlikte iş yeri açma izni vermek için yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar iş yeri açmak isteyenlerden ve üye kaydı yaptıranlardan ustalık belgesini isteme durumundadırlar.

Ustalık gerektiren iş yerlerinde mesleki eğitim almış olan kişiler çalıştırılmak zorundadır ve bununla ilgili de ustalık belgesi yada diğer adıyla ustalık sertifikası istenir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği ustalık belgesi, belgeyi almak isteyenlerin gerekli şartları taşımasıyla verilir. Ustalık Belgesi, özellikle bazı meslek gruplarında yer alan kişilerin ustalık sertifikasına hak kazanabilmek için belirlenmiş olan şartları yerine getirme zorunluluğu vardır. Peki, kimler ustalık belgesi alabilir, Ustalık belgesi kimlere verilir? ustalık belgesi nereden ve nasıl alınır? İşte konuyla ilgili tüm detaylar..

Ustalık belgesi nereden, nasıl alınır

Ustalık belgesi nedir, nereden ve nasıl alınır?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda “Usta“, ilgili mesleğin gerektirmiş olduğu bilgi ve becerilerle iş alışkanlıklarını kazanan, bunları hizmet sürecinde kabul edilen standartlarda uygulayan, üretimin planlamasını yapan, üretimde karşılaşılan sorunları çözen, üretimdeki hesaplamaları yaparak süreci düzenleyen kişilere verilen addır. İş alanında yeterliliğe ulaşan kişilere de Ustalık Belgesi verilir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler belgeleriyle bağımsız iş yeri açabilirler.

Ustalık belgesi, 3308 sayılı kanun kapsamında olması gerekir. Fakat ustalık belgesi almak istenen meslek, kanunun kapsamında değil ise ustalık belgesini meslek odaları verir. Ustalık belgesi, Türkiye'de mesleki ( çıraklık ) eğitim merkezlerinden alınır. Merkeze yapılan başvuru sonrasında kişi doğrudan ustalık sınavına alınır ve başarılı olması halinde ustalık belgesini almada hak sahibi olunur..

Ustalık sertifikası almak için gerekli belgeler

- Diploma aslı ve fotokopisi

- Kimlik belgesi aslı ve fotokopisi

- 4 adet fotoğraf

- Sağlık ve fiziki durumunun mesleğini yapmaya uygun olduğunu gösteren doktor raporu

- Başvuru dilekçesi

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal