HES kodu uygulaması ve kontrolü kaldırıldı mı? HES kodu zorunluluğunun kalktığı alanlar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yapmış olduğu açıklamaların ardından birçok konu merak edilmeye başlandı. Merak edilen konular arasında ise HES kodu hakkında alınan kararların neler olduğu da var. Peki HES kodu uygulaması kaldırıldı mı? Detaylar haberimizde.

02.03.2022-19:58 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-19:59) HES kodu uygulaması ve kontrolü kaldırıldı mı? HES kodu zorunluluğunun kalktığı alanlar

Bakan Koca tarafından yapılan maske açıklamasının ardından bir diğer merak konusu da HES kodu uygulaması oldu. HES kodu ile ilgili de yeni kararlar alındı. 

HES kodu kaldırıldı mı?

Bilim Kurulu toplantısının akabinde açıklamalarda bulunan Bakan Koca pandemi süreciyle ilgili yeni kararlar aldıklarını belirterek maske kullanımı ile ilgili değişen durumu açıkladı. Bakan Koca , "Bundan sonra artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı, kurumlara girişlerden HES kodu kontrolü yapılmayacak. Bazı durumlarda havalandırma ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak şart değil" şeklinde değişen durumu ifade etti. 

Bilim Kurulu yaklaşık iki saat sürdü ve sonucunda alınan kararlar da vatandaşlar tarafından oldukça merak edildi. Ele alınan konularla ilgili açıklamalar toplantının bitiminde yapıldı. 

Maske şartında değişen koşullar

Maske kullanımı ile ilgili bir değişiklik olup olmayacağı toplantı öncesinde merak edilmekteydi. Beklentiler maske zorunluluğunun hafifletileceği yönündeydi ve beklenen açıklama da geldi. Bakan Koca, "Bundan sonra artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Bazı durumlarda havalandırma ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak şart değil" diyerek değişen durumu ifade etti. 

sağlık bakanı koca

HES kodu uygulamasında son durum

HES kodu uygulaması bilindiği üzre kamu kurumlarına girişlerde ve bazı restoran girişleri de dahil olmak üzere AVM girişlerinde de uygulanmaktaydı. Artık bu uygulamanın sona erdiğini söyleyen Bakan Koca şunları da ekledi, "Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması gerekmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek". 

Bakanlık hastalık şüphesi olmayanlara test uygulaması ile ilgili ne karar aldı?

Fahrettin Koca kurul toplantısı sonunda şu ifadeleri kullandı, "Bakanlık olarak aldığımız kararları açıklıyorum: Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak. Hastalık şüphesi olmayan kişilerde test istenmeyecek. Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek. Birbirimizin yüzünü, gülüşünü özledik. Az değil 2 yıl. Normale dönüşün son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Yaşam tek duygu ve tek konu ile sürdürülemez. Alınan kararlar salgının düşüşe geçtiği realitesine dayanmakta, hayatımızın ihtiyaç duyduğu psikolojik rehabilitasyonu amaçlamaktadır." şeklinde açıklama yaparak artık öncekine göre daha rahat olacağımızın ve hastalığın bizi soktuğu psikolojiden biraz da olsa uzaklaşabileceğimizi gösterdi. 

"Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yok"

"Bir kişi salgın bitmedi ya da salgın bitti dediğinde somut gerçek değişmiyor. Salgın etkisini yitirdi, gözle görülür gerçek budur. Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yoktur. Salgını günlük hayatın ana kriteri olmaktan çıkarmalıyız. Salgınla toplum olarak kısıtlamalar aracılığı ile mücadele etme döneminden hastalıktan bireysel olarak korunma aşamasına geçmeliyiz. Kişisel korunma da istersek süregelen alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz. Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz."

HES kodu ne için kullanılır?

Pandemi süreci ile birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir program olan Hayat Eve Sığar uygulamasının ardından geliştirilen bu uygulamaya bağlı bir kod olarak tanımlanan HES kodu seyahatler esnasında gösterilmesi zorunlu bir koddur. 

Yolculuk yapılacak esnada bilet alınması için gerekli olan şartlardan birisi HES kodu göstermektir. Bunun için ise HES kodunun alınmış olması gerekir. 

HES kodu hastalığı taşıyan kişilerin test sonuçlarının işlenmesi ile "riskli" olarak ifade edilmesinin yanı sıra enfekte olmuş kişiler ile temaslı olanların da görülmesini sağlamakta ve onlarda HES kodu sorgulamasında "riskli" olarak görülmektedir. 

Bu uygulama sayesinde aynı yolculuğu paylaşan kişilerden birinin pozitif çıkması halinde diğer yolculara ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır. 

HES kodu nereden ve nasıl alınır?

Hayat Eve Sığar uygulaması aracılığı ile HES kodu alabilmektesiniz. Bunun yanı sıra SMS veya e-devlet uygulaması ile HES kodu alınabilmektedir. 

Hayat Eve Sığar uygulamasından HES kodu almak için;

- Uygulamayı Appstore veya Google Play vasıtasıyla cep telefonunuza indirin

-Gerekli verileri girdikten sonra sayfada karşınıza çıkan "HES kodlarım" kısmına giriş yapın

-Sayfanın alt kısmında bulunan "yeni kod ekle" kısmına basın ve HES kodu tanımlanızı gerçekleştirmiş olun

SMS ile HES kodu almak için;

- TC kimlik numarası, kimlik seri numarasının son dört hanesi, paylaşım süresini yazarak 2023'e mesaj gönderin.

E-devlet üzerinden HES kodu almak için;

- E-devlet şifreniz ve kimlik numaranız ile giriş yapın

-HES kodu üretme ve listeleme sayfasına girin

-Burada karşınıza çıkan "yeni hes kodu üret" alanına tıklayın.

HES kodu için dikkat edilmesi gerekenler

Seyahat esnasında 0-2 yaş arasında olan çocuklar haricinde herkesin kendine ait kodunun olması gerekmektedir. Bununla beraber önemli bir diğer nokta aldığınız kodun geçerlik süresidir. İhtiyacınız olan tarihleri kapsadığından emin olun. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal