Herkes bu durumu merak ediyor: İkinci el araç satışlarında 135 bin TL belirsizliği

Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe soktuğu 6 ay 6 bin düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber araç fiyatlarında büyük düşüş bekleniyordu. Fakat piyasadan alınan bilgilere göre araç fiyatlarında yaşanan düşüş sadece sınırlı kalmakla kalmadı, aynı fabrikada aynı yıl üretilen, modelleri, aksesuar paketleri renkleri, hatta hasarsızlık durumları bile aynı olan araçlar arasında 135 bin liralık fiyat farkı dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

10.09.2022-10:08 - (Son Güncelleme: 10.09.2022-12:25)

İkinci el araç fiyatlarında yaşanan fahiş artışının önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan ‘6 ay ve 6 bin km’ sınırlamasıyla beraber araç piyasasında fiyat anlamında olumlu gelişmeler yaşanması bekleniyordu. Fakat ikinci el araçlar için internet sitesine koyulan ilanlar kafaları karıştırdı. Aynı marka, model ve özellikteki otomobillerin satış fiyatında ciddi farklar olduğu gözlemlenirken, satış platformlarındaki ilanlarda özellikleri aynı araçlardan biri 540 bin, diğeri 675 bin liraya satışa çıkarılması vatandaşların kafasında soru işaretleri yarattı. 

İkinci el araç satışlarında 135 bin TL belirsizliği

Ağustos ayında bazı satış sitelerindeki araç fiyatları düşüş yaşamıştı. Fakat bu düşüşün model yılı 2019 ve üzeri olan yani daha genç olan araçlarda ve sadece yüzde 1,3 oranında olduğu anlaşılırken, 2016-2018 yılları arasındaki modellerin fiyatlarında ise değişim olmaması dikkatlerden kaçmadı. 

İkinci el araç piyasası

Yeni model araç fiyatlarında yaşanan düşüş, araçların yayından kaldırılan ilanlar içerisindeki oranının artmasına sebep oldu. 0-6 yaş aralığındaki otomobillerin içerisindeki payı, Temmuz ayına göre yüzde 22,3’ten yüzde 24,6’ya yükselirken, yaşı daha büyük otomobillerin payı ise yüzde 77,7’den yüzde 75,4’e düştü.  Tüm ilanların yüzde 31’ini 100 bin kilometre altındaki araç ilanları oluşturdu. Fiyatlara bakıldığında ise 250 bin – 500 bin TL aralığı yüzde 37,8 ile en çok ilan yayınlanan fiyat aralığı oldu.

Haber Global’in paylaştığı habere göre alım-satım sitelerindeki ikinci el otomobil fiyatlarında dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Aynı fabrikada aynı yıl üretilen, modelleri, aksesuar paketleri renkleri, hatta hasarsızlık durumları bile aynı olan arabaların benzerliği fiyatlarına bakınca kayboldu. Biri 540 bin liraya, diğeri ise 135 bin lira daha pahalıya yani 675 bin liraya satılıyor. Aradaki farkın neden oluştuğuna ilişkin ise muamma devam ediyor. Müşteriler ise fırsatçıların fiyatları yükseltmeye çalıştığını düşünüyor. Bazılarına göre ise araç sahipleri satabildikleri en yüksek fiyattan araçlarını elden çıkarmaya çalışıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal