Her şey milli uçak KAAN'ın uçtuğu gün gerçekleşti: ABD'nin bu hareketi tepki yarattı

Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı Kaan'ın ilk uçuşunu gerçekleştireceğinin açıklandığı 27 Aralık tarihinde ABD, Türkiye'ye teslim etmediği F-35 savaş uçaklarının hangardaki görüntüleri ortaya çıktı. İşte detaylar...

28.12.2023-12:58 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-17:59) Her şey milli uçak KAAN'ın uçtuğu gün gerçekleşti: ABD'nin bu hareketi tepki yarattı

Türkiye'yi 5. nesil savaş uçağı F-35 programından çıkararak parası ödenen uçakları Türkiye’ye teslim etmeyen ABD'den yerli savaş Kaan'ın ilk uçuş tarihinde sürpriz bir hamle geldi. ABD'nin F-35 girişimi akıllarda soru işareti oluşturdu.

Ödeme yapılsa da teslim edilmedi

Türkiye, 2006'da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye'nin 26 Ocak 2007'de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı ile üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden 21 Nisan 2021'de resmi olarak çıkarılmıştı. ABD'nin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasını bahane ederek üretim programından çıkardığı ve 1,25 milyar Dolar ödeme yapmasına rağmen teslim etmediği F-35A savaş uçağıyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Uçaklar ABD’de görüntülendi

Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen ancak teslimatları ABD tarafından engellenerek bekletilen F-35A savaş uçaklarının görüntüleri medyaya sızdırıldı. Türkiye'ye teslim edilmeyen, kuyruğunda ay yıldızın bulunduğu F-35A savaş uçakları üstü örtülü biçimde ABD'deki bir hangarda görüntülendi. 

Uçak

Akıllarda soru işareti oluşturdu

Türkiye için üretilen F-35A savaş uçaklarının görüntülerinin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen en büyük proje olan Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN’ın ilk uçuş tarihi olarak açıklanan 27 Aralık'ta yayınlanması ise akıllarda soru işareti oluşturdu. Uzmanlar, ABD'nin Kaan'ın uçacağı gün F-35'lerin görüntüsünü yayınlamasının bir algı operasyonu olduğunu belirtirken, Türkiye ise son dönemde yaptığı açıklamalarla dünyada sürekli arızalarla gündeme gelen F-35'ten resmen vazgeçtiğini duyurmuştu. 

“Bunu iyice düşünmemiz gerekir”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçtiğimiz hafta F-35 savaş uçağına ilişkin yaptığı açıklamada bu uçakların sürekli problem çıkardığını belirterek yerli uçağımız KAAN'ın kullanılması gerektiğini belirtmişti. Güler, “Şu anda Amerika’da dahi F-35’lerin çoğunun uçuşu kesilmiş durumda, İsrail F-35’lerini uçuramıyor ve bu konuda da sürekli Amerika’ya saldırıyor. Avrupa’daki birçok ülkede de anlaşılmayan, onların çözemediği aksaklıklar var. Açıkçası biz KAAN gibi bir uçağı artık şu anda hangardan çıkarmışız, 15-20 gün sonra uçuracağız. Biz hakikaten F-35 almalı mıyız? Yoksa KAAN uçağı için biraz daha sabretmeli miyiz? Kendi yerli milli uçağımızı kullanmak dururken F-35’i kullanabilir miyiz, kullanmalı mıyız? Bunu iyice bir düşünmemiz gerekir. Benim şahsi görüşüm; kesinlikle alma taraftarı değilim” ifadelerini kullanmıştı.  


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal