Milli uçak KAAN sahneye çıkıyor: İki gün sonra gökyüzüyle buluşacak

Türkiye, savunma ve havacılık alanında tarihi günlerden birini yeni haftada yaşayacak. Milli muharip uçak KAAN'ın 27 Aralık'ta ilk uçuşunu yaparak gökyüzü ile buluşması bekleniyor. İşte detaylar...

25.12.2023-15:30 - (Son Güncelleme: 25.12.2023-17:52) Milli uçak KAAN sahneye çıkıyor: İki gün sonra gökyüzüyle buluşacak

Türkiye’nin yeni nesil yerli ve milli savaş uçağı KAAN, 2 gün sonra gökyüzüyle buluşacak. KAAN, Türkiye’yi beşinci nesil jet muharip uçak üreten ülkeler arasına katılacak. KAAN sahip olduğu özellikleriyle birlikte birçok alanda ABD için tam bir fiyaskoya dönüşen F-35'i de gölgede bırakacağa benziyor.

27 Aralık’ta gökyüzünde olacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen KAAN'ın, 27 Aralık'ta gökyüzündeki yerini alması planlanıyor. KAAN 17 Mart'ta hangardan çıkarak pist başı yapmıştı. Geride kalan 9 aylık süreçte Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulmak için hazırlandı. İlk uçuş görevi için girdiği testleri başarıyla tamamlandı.

55 bin fite kadar çıkabilecek

Tasarım ve imalatıyla milli olan KAAN'ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik olarak üretildi. Maksimum 55 bin fite kadar çıkabilecek olan KAAN, 40 bin fitte sesten 1,8 kat hızlı uçabilecek. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de KAAN'ın dikkat çeken özelliklerinden oluyor.

Kaan

Taarruz imkanı da sağlayacak

Türkiye KAAN ile 5'inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini alacak. Milli savaş uçağı her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleri ile fark yaratacak.

Amaç yeni imkan ve kabiliyetler sağlanması

Yapay zekanın ağırlıklı kullanımıyla birlikte MMU Kaan’ın, İHA ve SİHA’lara komuta ederek filo yönetmesi ve hava muharebesinde Türk Hava Kuvvetleri’ne yeni imkân ve kabiliyetler sağlaması amaçlanıyor. İnsanlı ve insansız hava araçlarının tek kokpitten yönetimi 6. Nesil kabiliyetler anlamına geliyor. Aynı zamanda insansız uçak projeleri de hem kamu hem de özel sektör firmaları eliyle devam ediyor. 


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal