Her derde deva karadut şurubunun faydaları saymakla bitmiyor! İşte karadut özü ve şurubunun mucizevi etkileri

Antioksidan açısından oldukça zengin bir meyve olan karadut, sağlık açısında çok önemlidir. Yüzyıllardan beri alternatif tıp alanında şifa amaçlı kullanılan karadutun her derde deva olan ve saymakla bitmeyen faydaları vardır. İşte karadut özü ve şurubunun mucizevi etkileri..

17.05.2022-01:03 - (Son Güncelleme: 16.08.2022-14:04)

En fazla Afrika Asya ve Amerika kıtalarında yetişen karadutun sarı, yeşil ve siyah çeşitleri vardır. Vücuttaki bakterilerle virüsleri atmaya yarayan mucizevi meyve sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır.

Nezle grip gibi üst solunum yolları hastalıklarına karşı vücudu koruyan karadut, uyku problemine ve cilt hücrelerinin de yenilenmesini sağlar. Yorgunluğu alan ve zindelik veren karadur, saçları kuvvetlendirmekle kalmaz ağız sağlığı için de oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemine iyi geldiği ve kemik sağlığını da koruduğu söylenilen karadutun gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Karadut özü, şurubu ve pekmezi faydaları

Karadut meyvesini direkt olarak tüketebildiğiniz gibi suyunu da tüketmek oldukça fayda sağlar. İçerisinden K, C ve B vitamini ile birlikte demir ve diyet lifi barındıran karadut suyu bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan antioksidanlar içerir. Kabızlığa da iyi geldiği söylenilen karadut suyu sindirim sistemini harekete geçirir.

Karadut şurubu nasıl yapılır?

Malzemeler:

500 gram karadut

250 gram toz şeker

Yarım limonun suyu

1 litre su

Yapılışı:

Karadutları temizledikten sonra üzerine toz şeker dökerek karıştırın. Buzdolabında bir gece beklettikten sonra suyunu saldığını fark ettiğiniz zaman bşr tencereye alın ve 15-20 dakika kaynatın. Üzerine yarım limon suyu ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Kaynama sırasındaki köpükleri mutlaka alın ve ocaktan aldığınız karadutu soğumaya bırakın.

Soğuyan karadutları derin bir kabın içerisine alın ve süzgeçten geçirin. Süzülen karadut şurubunu bir sürahiye alındıktan sonra bozdolabına koyun ve bol buzla servis edin.

Karadut özü, şurubu ve pekmezi faydaları

Karadut özü, şurubu ve pekmezinin sağlık açısından faydaları

Karadutu meyve ve şurup olarak tüketmenin yanı sıra pekmez olarak da tüketebilirsiniz. Özellikle karadut pekmezi hemen hemen herkes tarafından yoğun olarak üretilir. Uzun kaynatma ve süzme sonunda elde edilen karadur pekmezi şurup niyetine kahvaltılarda tüketilebilir ve ek gıda olarak alınabilir.

Karadut pekmezinin faydaları ise deyim yerindeyse saymakla bitmez. Bu doğrultuda pek çok farklı faydasından şöyle bahsedebiliriz;

- Kansızlığa iyi gelir,

- Ağız yaralarını önler,

- Karbonhidrat üzerinden gerekli enerjiyi sağlar,

- Düzenli olarak bağırsakların çalışmasına olanak tanır,

- İçerdiği vitamin ve minerallerle vücut direncini kontrol eder,

- Çok sayıdaki zararlı enfeksiyonlar temizler,

- Üst solunum yollarını rahatlatan etkileri vardır,

- Anne sütüne destekleyici imkanlar sağlar,

- Kolesterolü dengeler.

Bu ve bunlara benzer rahatsızlıklara iyi geldiği söylenilen karadut pekmezi, her açıdan tamamen doğal bir besin olmasında dolayı vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok mineral ile vitamini taşır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal