Hem kiracılar hem ev sahipleri için indirim fırsatı duyuruldu! Tek bir şey yapmanız yeterli olacak

Yeni yürürlüğe giren düzenleme sayesinde kira gelirlerinden alınacak olan vergilerde önemli bir düşüş yaşanacak. Hem kiracılar hem de ev sahipleri böylelikle indirimi kapacak.

20.03.2024-12:08 - (Son Güncelleme: 20.03.2024-12:08) Hem kiracılar hem ev sahipleri için indirim fırsatı duyuruldu! Tek bir şey yapmanız yeterli olacak

Ülke genelinde uygulamaya konulacak yeni düzenlemeyle birlikte kira gelirlerinden alınan vergilerde düşüş yaşanacağı tartışılıyor. Kiralardan arta kalan fatura makbuzlarını atmayı düşünen vatandaşlar dikkat! Gelir vergisi beyannamesi için belirlenmiş olan son başvuru tarihine göz atmadan kesinlikle makbuzlarını atmayın. Pişmanlık yaşamamak için gelir vergisi beyannamesini incelemeden geçmeyin.

Yeni düzenlemeyle kira vergileri azalacak

Meclis’te tartışılan yeni düzenleme ile beraber hem kiracılar hem de ev sahipleri derin bir nefes alacak. Kira vergilerinden alınan vergilerde azalmanın söz konusu olmasıyla birlikte; hem kiracıların hem de ev sahiplerinin indirimi kapacağı söyleniyor. Kira ödemelerinden sonra elde kalanlarla fatura makbuzlarını yok sayan vatandaşlar, gelir vergisi beyannamesinin açıklanan son teslim tarihini kesinlikle kaçırmamalı.

Hem kiracılar hem ev sahipleri için indirim fırsatı duyuruldu! Tek bir şey yapmanız yeterli olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklama geldi

Mülk sahipleri, sahip oldukları taşınmaz için vergi ödemelerini de geciktirmeden yapmaları gerekiyor. Vergi ödemelerini geciktiren vatandaşlar elde etmiş oldukları kira gelirleri üzerinden yüksek meblağlarda vergi ödemesini mecbur kalıyor. Lakin Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan paylaşılan bilgilerle mülk sahiplerinin daha az vergi ödemesi için izlemesi gereken adımlar tek tek belli oldu. Kira gelir beyannamesi dönemi yaklaşmışken beyanname süreci kapsamında mülk sahipleri pauschal gider yöntemini kullanarak ödeyecek oldukları vergilerden tasarruf etme imkanını yakalayabilirler. 31 Mart 2024 tarihinde başlayacak olan vergi ödemelerinin ikinci ödemesi ise 31 Temmuz 2024 olarak belirlendi. Bu tarihlerde ödeme yapmak mülk sahipleri için zorunlu. 

Mülk sahiplerine %15 indirim yapılacak

Mülk sahipleri için kira vergisi hesaplamaları detaylı şekilde yapılırken; çeşitli unsurlar dikkate alınarak hesaplamalar tamamlanıyor. kira kazançları kapsamında muaf tutulan miktarlar hariç tutulduktan sonra ise giderler belirlenerek gelir üzerinden tek tek düşülüyor. Net kalan tutar ise vergi dilimine göre değerlendirilerek vergi miktarı hesaplanıyor. Yıllık vergi beyannamesine ek olarak damga vergisi ödemesinin de söz konusu olduğu unutulmamalı.

Buse Şenyürek
busesenyurek@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal