Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası kime, hangi şartlarda uygulanır?

İstanbul Çekmeköy’de bir çocuğun boğazına şeker kaçtı. Olay yerinde olan bir zabıta ise çocuğu, heimlich manevrası yaparak kurtardı. Peki Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası kime, hangi şartlarda uygulanır? İşte heimlich manevrası detayları…

28.05.2022-16:24 - (Son Güncelleme: 01.03.2024-16:26)

Annesi ile parka gelen bir çocuk, yürüdüğü sırada şekeri ağzına attı ancak şeker soluk borusuna kaçtı. Olayı gören Çekmeköy Belediyesi’nde görev yapan zabıta memuru Şaban Gören, ise hemen çocuğa heimlich manevrası uyguladı ve çocuğun hayatını kurtardı. Bu olaydan sonra heimlich manevrası hakkında yapılan araştırmalar arttı. Peki Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası kime, hangi şartlarda uygulanır?

Heimlich manevrası nedir?

Heimlich manevrası, yutulan bir cismin hava yolunu tıkaması durumunda uygulanan bir ilk yardım tekniğidir. Bu manevra sayesinde, kişiye yardım eden birinin müdahalesiyle tıkanmış hava yolunu açmak amaçlanır. Heimlich manevrasını uygulamak için özel bir eğitim almak önemlidir. Ancak, bu teknik halka açık yerlerde eğitim almamış kişiler tarafından da acil durumlarda kullanılabilir. Uzman eğitimi olmayan kişilerin bu manevrayı uygulamadan önce 112 gibi acil servisleri araması önemlidir.

Heimlich Manevrası

Heimlich manevrası nasıl uygulanır?

Manevra, kişinin arkasına geçilip, kolların bel çizgisine yerleştirilerek yapılan bir basınç uygulama yöntemidir. Bu basınç sayesinde, kişinin tıkanmış olan cisim nefes borusundan dışarı atılır.

Heimlich manevrası, genellikle yemek yerken veya küçük bir nesnenin solunum yollarını tıkadığı durumda kullanılır. Bebekler, çocuklar ve yetişkinler için farklı teknikler bulunsa da temel amaç hava yolunu açmaktır. Bu manevra, hızlı bir şekilde uygulandığında hayat kurtarıcı olabilir. Ani solunum sıkıntısı yaşayan bir kişiye anında müdahale etmek, kalıcı hasarları ve hatta ölümü önleyebilir.

Heimlich manevrası kime, hangi şartlarda uygulanır?

Heimlich manevrasını bilmek, temel bir ilk yardım bilincinin bir parçasıdır. Acil durumlar karşısında sakin kalmak ve doğru müdahaleyi bilmek, olayın sonucunu olumlu yönde etkileyebilir. Heimlich manevrasını doğru bir şekilde öğrenmek için yerel sağlık kuruluşlarından veya kurtarma derneklerinden alınacak eğitimler, bu teknikle ilgili doğru bilgiye ulaşmanızı sağlar.

Çocuklarda uygulanacak Heimlich manevrası, yetişkinlere göre farklılık gösterir. Bu konuda bilgi sahibi olmak, ailelerin güvenliğini artırabilir. Heimlich manevrası gibi temel ilk yardım tekniklerini bilmek, acil durum anlarında hızlı ve etkili müdahale şansını artırır. Bu nedenle, temel ilk yardım eğitimleri almak hayati önem taşır. Heimlich manevrası gibi temel bilgilerin toplumda yaygınlaşması, genel bir ilk yardım bilinci oluşturarak acil durum müdahalelerini daha etkili hale getirebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal