Hazır mama bebeklerde reflü hastalığına sebep oluyor!

Türk toplumunda reflü yaygın olduğunu ifade eden uzmanlar reflü hastalığını şu şekilde tanımlamaktadır: Asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Bebeklik döneminde de görülebilen bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Şirin Seçkin, ‘‘Eğer bebeğinizde reflü varsa, 8 haftalık gibi bir zaman aralığında ilacı kullanılabilirsiniz. Tedaviye faydası yoksa hemen bırakmanız gerekiyor’’ dedi.

15.01.2024-18:03 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-18:03)

Toplum nezdinde sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık olduğuna inanılan reflü hastalığı, bebeklik döneminde ya da çocuklarda da sıklıkla karşılaştığını aktaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "1 yaşına kadar bebek göreceli olarak çok beslendiği ve sürekli olarak sırt üstü yattığı için nerdeyse yüzde 25 oranında reflü görülür. Bebeklikte reflünün diğer nedenleri ise sindirim sisteminin iyi gelişmemiş olması ve yemek borusu ile mideyi ayıran kapakçığın henüz tam çalışamıyor olmasıdır. Ayrıca bebekler beslendikten hemen sonra bacaklarını karına doğru iter ve havaya kaldırırlar, dolayısıyla midedeki sütler hem ağızdan hem de burundan gelir" şeklinde konuştu.

Gıda ve gazlı içecekler reflüyü tetikliyor!

Bebekleri de çok güç durumda bıraktığını söyleyen Dr. Seçkin, "İnsanlarda reflüye her geçen gün daha sık rastlanmasının nedeni stres, yatmadan önce beslenme gibi etkenlerin yanında aşırı beslenme, hazır gıdaların ve gazlı içeceklerin daha çok tüketilmesi, şekerli ve unlu yiyeceklerin daha çok yenilmesine bağlanabilir. Pek çok çocuk neredeyse su yerine diğer içecekleri kullanmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Bebeklerde reflü tanısı!

Bebeklerde reflü tanısı

Dr. Seçkin, bebeklik döneminde reflü tanısının bazı uzman arkadaşların yersiz yere de konulduğunu aktararak, bebeklerin yüzde 70’inde sık çıkarma durumuyla karşılanabileceğini bunun reflü demenin doğru olmadığını söyledi. Seçkin, "Sık çıkarma genellikle 12'nci ay civarında kaybolur. Reflüde bebeğin yemek borusu ve boğazı yandığı için çok ağlar, ailenin yaşam kalitesi de bundan etkilenir. Öksürük, hırıltı, sık hastalanma, uyku sorunları da gözlenir"dedi.

Hazır mama reflüye davetiye çıkartıyor

Hazır mamaların bebeklerde reflüyü tehastalığının artış yaşattığını aktaran Seçkin, şöyle bilgilendirdi: "Anne sütü daha kolay hazmedildiğinden ve midede daha az bir süre kaldığından reflü riskini azaltır. Reflü için geliştirilmiş kıvamı daha yoğun olan reflü mamaları bile anne sütüne oranla kusmayı artırırlar. Çok reflüsü olan bebeklerin bile anne sütüyle beslendiklerinde mideleri daha hızlı boşaldığından şikayetleri daha az olmaktadır."

Ebeveynlere reflü tavsiyeleri!

Bebeklerde reflü tanısı

Bebeklerde reflü tanısı koyulurken, ağır durumda olan bebeğe bir sonda tutturularak yemek borusunun mideye yakın kısımlarında asit düzeyi ölçülür. Seçkin, ciddi derecede reflü sıkıntısı varsa bebeğinize 8 hafta gibi bir süre ilaç denenebileceğini belirterek, tedavinin işe yaramadığı anda bırakılması gerektiğini vurguluyor. Sözlerinin ardından ebeveynlere önemli tavsiyeler veren Seçkin, "Bebeğin sık sık ve daha az beslenmesi (öğün aralarını açmak), beslenme arasında ya da beslenme öncesi bez değiştirmek, bebek çok kusuyorsa beslenme sonrası 30 derecelik eğimli yatağa yatırmak ve hiç kımıldatmamak, hatta gazını çıkartmamak, ayrıca mamayla besleniyorsa reflüye iyi gelen daha koyu olan reflü maması ya da hipoalerjenik mama denemek işe yarayabilir. Bebeğe uzun süre ağızdan probiyotik verilmesi de uygundur" önerilerinde bulundu.

Yatmadan önce bir şey tüketilmemelidir!

Beslenmenin iyileşme sürecinde yeterli olmadığını aktaran Seçkin şu tavsiyeleri vermekten de geri durmadı: "Yemek yedikten sonra en az 2 saat spor yapmama (denize girme), akşam yemeğini 7'den önce yeme, gece yatmadan önce süt ya da çay içmeme, fazla yememe (yani tam doymadan sofradan kalkma) önerilir" 

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal