Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kripto para adımı: Faaliyet izni SPK tarafından verilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağına göre, kripto para alım ve satımı gerçekleştiren platformların faaliyet izni Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından sağlanacak. Mali yapısında zayıflık tespit edilen kuruluşların faaliyetleri bankalarda olduğu gibi durdurulacak. İşte ayrıntılar…

09.01.2024-10:19 - (Son Güncelleme: 09.01.2024-17:34) Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kripto para adımı: Faaliyet izni SPK tarafından verilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı önderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, uzun süredir üzerinde çalıştığı kripto para düzenlemesini Ocak ayı sonuna kadar Meclis’ten geçirerek yasalaştırmayı planlıyor. 

Mali Eylem Görev Gücü’nün (FAFT) 40 kriterinden 39’unu yerine getiren Türkiye, kripto para konusunda atılacak adımlarla beraber gri listeden çıkmayı bekleyecek.

FAFT’tan 27 Ekim 2023 tarihinde yapılan açıklamada, Türkiye’nin gri listeden çıkması için sadece kripto para ile ilgili bir düzenleme getirilmesi kriteri kalmıştı.

Kripto para konusunda tedbirler alınacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kripto varlıklarla ilgili taslağa göre, kripto varlıklar "Değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar" olarak tanımlanıyor. Taslak, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve kripto varlık saklama hizmeti gibi konuları da kapsıyor. Platformların işleyişi, faaliyet izinleri, kripto varlıklara yatırım yapan bireylerin korunması gibi konularda tedbirler alınacak. Ayrıca, kripto varlık endüstrisinin kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi kötüye kullanımlarına karşı da önlemler bulunuyor.

Faaliyet izni ve yasak yetkisi SPK’da olacak

SPK, kripto para alım ve satımı gerçekleştiren kuruluşlara duruma göre faaliyet izni ve yasağı getirebilecek. Platformların elde ettiği gelirin bir kısmını SPK’ya pay mahiyetinde vermesi gerekecek. Mali yapısı zayıflayan kuruluşların ise bankalarda olduğu gibi faaliyetleri yasaklanacak.

Kripto Para

Kara para aklama gibi faaliyetler daha kolay engellenebilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taslağı, özellikle kara para aklama ve suç örgütlerinin finansmanını kısıtlamaya yönelik önlemlerin yanı sıra, suçluların mal varlıklarına el konulmasını kolaylaştırmayı hedefleyen hükümler içeriyor. Son dönemde gerçekleştirilen mafya ve organize suç örgütleri operasyonlarına Maliye Bakanlığı, MASAK aracılığıyla etkili bir destek sağladı.. Operasyonların büyük bir kısmı, MASAK tarafından sunulan raporlar, bilgiler ve belgeler doğrultusunda gerçekleştirildi.

Sadece bu yıl içerisinde, 4 bin 624 dosya üzerinden hazırlanan 14 bin 525 rapor ve bilgi, ilgili kamu kurumları, adli makamlar, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimleriyle paylaşılmıştır. Bu gelişmeler, Türkiye'nin kara para ve suç gelirlerine karşı daha etkin bir mücadele yürüteceğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bu ilerlemesinin takdir edileceğine inanarak, "Önümüzdeki yıl inşallah Türkiye FATF’in gri listesinden çıkmış olacak. Şubat'ta yapılacak toplantıda bu konular değerlendirilecek ve Türkiye'nin sağladığı ilerlemeler ciddi bir şekilde dikkate alınacak" şeklinde ifade etti.

Merkez Bankası’na kripto para yetkili atanacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeliğine de Prof. Dr. Fatma Özkul getirilmişti. Özkul’un kripto varlıklar ve blockchain teknolojisi üzerine çalışmalar yaptığı belirtilmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal