Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomiye ilişkin yeni adımlar attı! Vatandaşlar dev şirketlerin karına ortak olabilecek

Tasarrufların TL'de değerlendirilmesini teşvik adına, devlet iç borçlanma senedi çıkartılıyor. İşte haberin detayları...

10.06.2022-11:06 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-11:06) Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomiye ilişkin yeni adımlar attı! Vatandaşlar dev şirketlerin karına ortak olabilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomiye yönelik atılacak yeni adımları belirliyor. İçerisinde bulunduğumuz süreçten başarıyla çıkılması için çok sayıda adım atılacağını dün akşam saatlerinde duyuran bakanlık, ilerleyen saatlerde ilk olarak Gelire Endeksli Senet adımını açıkladı.

Bakanlıktan gelen açıklamaya ilişkin; Türk lirasını desteklemek adına Gelir Endeksli Senet (GES) çıkarılacak. Bakanlık yapmış olduğu açıklamasında ise konuya yönelik, "Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" diye ifade etti. 


Vatandaşlar dev şirketlere ortak olabilecek 

Yalnızca gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek olan duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir. 

Böylece vatandaş alacağı senetlerle BOTAŞ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türk Hava Yolları, Türk Şeker, Çaykur, PTT, Türk Telekom gibi dev kamu iştiraklerinin karına ortak olabilecek. Senede yönelik talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesinde yayınlanacak olan duyuruda bildirilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir. 


Üç ayda bir yatırımcılara kupon getirisi 

Diğer yandan ihraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi imkanı sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. 

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenmiş olan getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri kapsamında hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir. 


Çözüm odaklı adımlar atılacak 

Yapılan açıklamada; Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edileceği ve yeni adımların kamuoyu ile aşamalı bir şekilde paylaşılacağı belirtildi. 

Açıklamada konuya ilişkin, "Dünyanın sayılı büyük ekonomileri arasında yer alan Türkiye, serbest piyasa ekonomisi ilkelerini esas alarak güçlü temeller üzerinde yükselmeye devam etmektedir. Ekonomimizin yakaladığı güçlü ve dengeli büyüme performansının daim kılınması hedeflenmektedir" diye açıklama yapıldı.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal