Hayaller gerçeğe dönüşüyor! Hayatımıza ışınlanma geliyor!

Birçoğumuz hayal dünyasında ‘ışınlanma’ vardır diye düşünüyorum. Bu ışınlanma konusuna bilim insanları el attı. Artık kurgu dünyasından çıkıp, fiziksel dünyaya taşımak için ilk büyük adım atıldı.

05.01.2024-12:47 - (Son Güncelleme: 05.01.2024-12:47) Hayaller gerçeğe dönüşüyor! Hayatımıza ışınlanma geliyor!

Uluslararası alanda çalışmalar yürüten birkaç bilim insanı, ilk kez görüntünün kendisini fiziksel olarak göndermeden bu görüntüleri bir ağ aracılığıyla "ışınlama" şeklinde yansıtma imakanına sahip oldu.

Son teknoloji kullanıldı!

Johannesburg'daki Witwatersrand Üniversitesi ve İspanya'daki Fotonik Bilimler Enstitüsü'nden araştırmacı akademisyenler ileri düzey bir "kuantum iletişim biçimi" kullanarak görüntüleri aktarma fırsatına ulaşarak, son teknoloji bir teknik kullanabildiler.

Işınlamanın oluşum aşaması!

ışınlanma hayatımıza giriyor

Parmak izi yahut yüz gibi daha kompleks bilgileri gönderebilmek amacıyla "alfabeyi" genişletmek için kuantum optiğini kullandılar. Uygulanan bu yeni yaklaşım sayesinde görüntüleri fiziksel olarak iletmek yerine "ışınlanmadan ilham alan bir konfigürasyon" kullanılabiliyor. İletinin ışınlanmadan ilham alması, bilgilerin akıllı telefon veya TV yayınında olduğu gibi taraflar arasında fiziksel olarak dolaşmadığı anlamına geliyor.

Film sahneleri gerçeğe dönüşüyor

Wits Üniversitesi'nden profesör olarak görev yapan Andrew Forbes ışınlamaya dair şu bilgileri paylaştı; "Geleneksel olarak, iletişim kuran iki taraf, kuantum aleminde bile bilgiyi birinden diğerine fiziksel olarak gönderir. Artık bilgiyi bağlantı üzerinden ışınlamak mümkün. Star Trek teknolojisi gerçeğe dönüştü.’’

ışınlanma hayatımıza giriyor

Işınlanmanın tüm özelliklerine sahip

Bilim insanlarının yaptığı en önemli sonuç, çalışmada doğrusal olmayan bir optik dedektör kullanılması olduğunu söyleyebiliriz. Bu dedektör fazladan foton ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve kullanıldığında parmak izi veya yüz gibi herhangi bir "desen" gönderilebilme imkanı tanıyor. Forbes'a göre bu protokol, tek bir temel bileşen dışında ışınlanmanın tüm özelliklerine sahip. Doğrusal olmayan dedektörü işler hale getirmek için parlak bir lazer ışınına ihtiyaç duyuyor.

Hangi alanda bu teknolojiyi günlük hayatımızda kullanabiliriz?

ışınlanma hayatımıza giriyor

Işınlanma teknolojisi bankacılıkta kullanılabilir yani bir müşterinin fiziksel herhangi bir yöntem kullanmadan bankaya parmak izini gönderebilmesi anlamına geliyor. Arada bir bilgisayar ağı olmadığı için bilgisayar korsanlarının sürece müdahale etmesini neredeyse imkansız hale getiriyor. 


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal