Havucun Muhteşem Faydaları

Kış sebzelerinin dertlere derman sebzesi havucun faydaları saymak ile bitmiyor. İçerisinde barındırdığı birden fazla vitamin ile hastalıkların önünü kesiyor. Peki, havucun faydaları nelerdir? Saksıda havuç nasıl yetiştirilir? Detaylar haberimizde...

31.01.2019-08:43 - (Son Güncelleme: 18.11.2021-10:27)Havucun Muhteşem Faydaları

Kış sebzelerinin dertlere derman sebzesi havucun faydaları saymak ile bitmiyor. İçerisinde barındırdığı birden fazla vitamin ile hastalıkların önünü kesiyor. Vücudu koruma altına havucu sık sık tüketmeyi ihmal etmeyelim. 

HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR?

- Havuç bünyesinde A vitamini bolca barındırır bununla birlikte B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir.

- A vitamini sayesinde karaciğeri kuvvetlendirir.

- Ara öğünlerde havuç tüketilmesi tokluk hissini sağlar.

- Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olan kişilere havuç tüketimi önerilir.

- Havuç sindirim sistemi üzerinde oldukça faydalıdır.

- İçerdiği vitaminler sayesinde cildi canlandırır, güzelleştirir.


- Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan ağrı ve sızıları havuç suyu içerek en aza indirgeyebilirsiniz.

- Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır.

- Özellikle kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.

- Potasyum ve posa içeriğiyle kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır.

- Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde çok faydalıdır.

- İçerdiği E vitamini ile kanser oluşumunu engelleyici özelliği vardır.

- Havuç suyu güçlü bir antioksidant olduğundan yaşlanma sürecini geciktirir.

SAKSIDA HAVUÇ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Saksıda havuç yetiştirmek için ihtiyacınız olanlar:

- Bir tabak ya da kase 

- En az 30 santimetre derinliğinde saksı 

- Keskin bir bıçak

- Kompost ile zenginleştirilmiş toprak 

- Çakıl taşları

- Havuç

Saksıda havuç yetiştirmek için; ilk olarak kullanacağınız kadar havucu alın sonrasında bu üst kısmı, birkaç parmak kalınlığında olacak bir şekilde keskin bir bıçak ile tek seferde kesin. 


- Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak bir şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirip sonrasında da tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su ilave edin havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.

- Havuçlara koyduğunuz suyu her gün değiştirip havuç parçalarının üst kısımlarının yeşermesini, alt kısımlarında da saçaklar oluşmasını sağlayın. 


- Yeşeren havuç parçalarının çürümesini engellemek için onları suda çok uzun süre bekletmeyin, saksıya aktarın. 

- Seçtiğiniz saksının en alt kısmına küçük çakıl taşları yerleştirip drenaj imkanı tanıyın.

- Toprağı saksının çeyreğine dek doldurarak üzerine saçaklanan ve üstleri yeşeren havuçları dikkatli bir şekilde yerleştirerek üzerine yine bir miktar toprak ilave edin. Bu ekim işlemi esnasında yeşeren kısımların toprağın altında kalmamasına özen gösterin.

- Haftada 1 veya 2 kez sulayıp havuçlarınızın büyümelerini bekleyin. 

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal